Știrile false sunt distribuite de șase ori mai rapid decât cele reale, iar inteligența artificială trebuie utilizată pentru combaterea dezinformării

0
Publicat:

Știrile false ajung să fie distribuite de şase ori mai rapid decât informaţiile reale, de aceea inteligenţa artificială, folosită acum şi la crearea de fake news, trebuie utilizată pentru a se combate dezinformarea, s-a constatat în urma unei dezbateri care a avut loc la Universitatea „Aurel Vlaicu din Arad”.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Dezinformarea şi inteligenţa artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen" a fost subiectul discuţiilor care au avut loc, vineri, la care au participat peste 300 de persoane, mulți dintre ei fiind studenți, potrivit Agerpres.

Prezent și acesta la conferință, europarlamentarul Gheorghe Falcă a spus că ştirile false sunt distribuite în mediul online de şase ori mai rapid decât cele reale, pentru că algoritmii favorizează un anumit tip de conţinut care provoacă emoţie.

Întrebat cum vede situația României în urma anulării alegerilor, Falcă a declarat că România a fost ţinta campaniilor de dezinformare în care a fost implicată Rusia şi în care s-a folosit şi inteligenţa artificială.

Vom fi întotdeauna în spatele inteligenţei artificiale, dar prin reglementări se poate crea cadrul de apărare. În acelaşi timp, inteligenţa artificială va ajuta omenirea enorm de mult", a afirmat europarlamentarul, care a subliniat că este vital să se investească în acest sector.

Și europarlamentarul Dan Barna a fost prezent la dezbatere, care a precizat că este nevoie de adaptare la noile mijloace de informare, în contextul în care informaţia ajunge tot mai puţin la public prin media clasice.

E nevoie de adaptare la noile mijloace de informare, care acum sunt foarte credibile. Credibilitatea e pe internet, nu la tv sau în presa scrisă", a atras atenţia Barna.

Un participant a întrebat cum ar putea el, ca persoană obișnuită, să verifice dacă SUA au cheltuit cu adevărat 350 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, cum susţine administraţia Donald Trump.

Acesta nu a primis un răspuns concret, iar altă persoană a tras concluzia că „suntem lăsaţi să ne apărăm singuri" în faţa dezinformării, dacă guvernele nu intervin cu instrumente prin care informaţia să fie filtrată pe platformele sociale.

De asemenea, Banra a declarat că blocarea informației pe internet este aproape imposibilă, dar a subliniat că reglementări pot fi făcute, mai ales unele care să se aplice în campania electorală.

Inteligența artificială ar trebui folosită pentru combaterea dezinformării

În urma discuțiilor, concluzia a fost că inteligența artificială, folosită intens pentru a se crea şi propaga informaţii false, ar trebui folosită în instrumente care să limiteze dezinformarea în mediul online.

Am avut o dezbatere extrem de interesantă cu reprezentanţi ai Parlamentului European, despre dezinformare şi inteligenţa artificială, aspecte care sunt pe ordinea de zi acum. Spun că a fost importantă pentru că studenţii noştri trebuie să cunoască tot ce se întâmplă în prezent şi trebuie să fie bine informaţi, iar ceea ce se poate crea cu inteligenţa artificială generează de multe ori plus valoare, dar uneori poate genera şi probleme. (...)

O dezinformare care îmi vine acum în minte, pentru că este recentă, este cea referitoare la Papa Francisc, pentru că aproape în fiecare an apar dezinformări legate de anumite afirmaţii pe care le-ar face.

Ultima, distribuită de nenumăraţi oameni, este aceea că Papa îndeamnă lumea, acum în perioada de început a Postului Paştelui, să nu ţină post pentru că este important doar să fim buni la suflet şi să nu ţinem post", a declarat, la finalul evenimentului, rectorul Universităţii "Aurel Vlaicu", Teodor Cilan.

Dezbaterea a fost organizată de Biroul de Legatură în România al Parlamentului European.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite