Starea de alertă, prelungită încă 30 de zile. Raed Arafat: „De Sărbători, vă rog să vă gândiţi la sănătatea dumneavoastră, a familiei şi a celor din jur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful DSU, Raed Arafat. Inquam Photos / Octav Ganea
Şeful DSU, Raed Arafat. Inquam Photos / Octav Ganea

După şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat anunţă pentru cât timp va fi prelungită starea de alertă şi care vor fi restricţiile impuse populaţiei din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

„Adevărul” prezintă principalele declaraţii ale şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat:

  • A fost evaluată situaţia epidemiologică, motiv pentru care este propusă prelungirea stării de urgenţă, cu o reglementare în plus pentru telecabine si transportul pe cablu (n.r. - în staţiunile montane), care va fi hotărâtă ulterior.
  • Restul măsurilor rămân valabile. 
  • Ne vom axa pe măsuri zonale sau locale, acoloundese impune, inclusiv daca se decide caramntinarea unor zone.
  • Este foarte important ce va face fiecare dintre noi în perioada Sărbătorilor. Se impune ca fiecare dintre noi să respecte măsurile impuse până acum: purtarea măştilor peste tot, distanţarea socială.
  • De Sărbători, vă rog gândiţi-vă la sănătatea dvs şi la sănătatea celor din jurul dvs.
  • Mâine are loc şedinţa de Guvern care preia propunerile CNSU.
  • Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. 
  • Pârtiile sunt deschise, dar aplicând toate regulile care sunt valabile în jurul lor. La asta se adaugă regulile care se vor institui pentru transportul pe cablu.
  • Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă cabina are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe.
  • În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles cu excepţia deschiderii pieţelor, măsurile rămân la fel cele până la 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi peste 3
  • Colindatul poate să fie făcut de câte trei persoane, dar eu vă sfătuiesc să nu o faceţi, pentru că oamenii merg din casă în casă.
  • Se menţin restricţiile de circulaţie în timpul nopţii, inclusiv de Revelion. Regulile sunt clare. cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol, dar îi pun în pericol şi pe cei din familiile lor
  • Noile măsurinu sunt legate de Guvernul interimar sau de Guvernul cu puteri depline. Legislaţia ne permite să luăm măsuri prin hotârâri de guvern

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat că starea de alertă va fi prelungită cu măsurile şi indicatorii prevăzuţi în cea precedentă. 

„În această după-amiază va avea loc şedinţa CNSU. De asemenea, e o analiză la nivelul comitetului de specialitate care vor determina decizii la nivel guvernamental. Guvernul interimar pe care îl conduc în acest moment nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă în care ne găsim. Ca atare, în viitoare şedinţă de guvern vom adopta o hotărâre în care prelungim starea de alertă cu măsurile şi indicatorii prevăzuţi în cea precedentă”, a declarat premierul interimar, Nicolae Ciucă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite