Spitalele pregătesc locuri la ATI pentru copii. Cum funcţionează Terapia Intensivă pentru cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Arhiva Adevărul
Imagine: Arhiva Adevărul

Medicii se aşteaptă ca, după începerea şcolii, numărul cazurilor de copii infectaţi cu noul coronavirus să crească. Spitalele se pregătesc pentru eventualii pacienţi, iar unele au amenajat şi secţii de Terapie Intensivă, chiar dacă până acum nu au fost situaţii grave la copii.

Un astfel de caz este Spitalul din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, unde au fost pregătite cinci paturi, cu aparatură nouă. În spital sunt internaţi trei copii infectaţi, cu simptome uşoare, printre care şi o fetiţă de numai 5 ani, potrivit Digi24.

După aproape două săptămâni de când a aflat că este infectată, fetriţa aşteaptă să se facă bine şi este nerăbdătoare să revină la grădiniţă. În ziua în care ar fi trebuit să-şi revadă colegii, spune că îi este este dor să se joace cu ei.

Mama fetiţei este asimptomatică şi spune că nu ştie de unde ar fi putut lua virusul. Toată familia a fost prevăzătoare, spune femeia.

„Am purtat chiar două măşti, mă spăl des pe mâini, nu am mers în concediu, de teamă că mă voi contamina. La serviciu sunt singură în birou, nu intru în contact, n-am fost în mall, nu merg eu în magazine, merge soţul o dată pe săptămână la cumpărături. Deci, chiar am respectat. Ne-am contaminat şi se pare că a fost o formă foarte uşoară. Fetiţei i-am explicat, a înţeles. A fost un episod de boală. Ne revenim, aşteptăm rezultatul, sperăm să fim negative şi să se întoarcă şi ea la grădiniţă. Ea şi-ar fi dorit şi i-am explicat. Chiar dacă şi-ar fi dorit, nu aş fi lăsat-o o săptămână-două, până nu se aşază lucrurile”, explică mama. 

Locuri de terapie intensivă, pregătite pentru cei mici

Până acum, în România, copiii care s-au infectat au fost fie asimptomatici, fie au avut forme uşoare. Spitalele au pregătit, însă, şi secţii de terapie intensivă pentru cei mici.

Medicul arată măştile pentru oxigen: „Aceasta e o măscuţă de sugar, deşi îi e foarte greu să o accepte. Când vine jetul de oxigen, sunt foarte reticenţi. Sunt două mărimi diferite, mai sunt mărimile pentru adolescenţi, folosite şi pentru adulţi. Se pune după capul copilului şi se dă drumul la oxigen”, explică medicul pediatru cum ar funcţiona terapia intensivă pentru copii. 

La Spitalul din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a fost mărit numărul de paturi, dar a fost achiziţionată şi aparatură nouă.

În secţia de pediatrie a spitalului Covid din Târgu Cărbuneşti sunt pregătite pentru copii 5 paturi de terapie intensivă, în cazul în care vreunul ar avea simptome grave şi ar trebui să ajungă aici. Aparatura a fost deja montată. Şi tot în secţia de pediatrie mai sunt alte 30 de paturi pentru copiii cu forme mai uşoare ale bolii. În acest moment, însă, sunt internaţi doar trei copii.

Forme uşoare la copii, două treimi - asimptomatici

De la începutul pandemiei, la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, au fost internaţi 33 de copii, toţi cu forme uşoare de COVID-19. Cel mai mic dintre pacienţi avea două săptămâni, iar cel mai mare, 18 ani.

„Din 27 aprilie, au fost internaţi 33 de copii. Toţi cu forme uşoare, două treimi asimptomatici”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti. 

„Suntem pregătiţi pentru umătorul val de pacienţi pediatrici, dacă o să fie”, dă asigurări dr. Loredana Făiniş.

Medicul confirmă că până acum nu au fost copii la ATI. „Până acum nu au pus probleme, copiii au avut forme uşoare, cel mult o pneumonie virală. Ţinând cont că vor intra în contact mai mulţi copii, ne aşteptăm să crească un pic cazurile. Să sperăm că n-o să dezvolte forme grave, dar ne e teamă de gripă, de alte afecţiuni ale sezonului de toamnă-iarnă, să nu se suprapună”, spune medicul.

În România, din numărul total al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, 6% sunt copii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite