┼×mecherii de la stat ├«┼či iau case la pre┼ú de cort

0
0

Judec─âtoria Gala┼úi a stabilit c─â 37 de locuin┼úe de serviciu apar┼úin├ónd Consiliului Jude┼úean trebuie v├óndute obligatoriu c─âtre chiria┼či la pre┼úul de deviz. Un apartament cu dou─â camere ajunge s─â se v├ónd─â chiar ┼či cu 152 de lei, pre┼úul de deviz, adic─â de aproape o mie de ori sub valoarea lui de pia┼ú─â.

Situa┼úie f─âr─â precedent ├«n Rom├ónia. 37 de apartamente de serviciu apar┼úin├ónd Consiliului Jude┼úean (CJ) Gala┼úi vor fi v├óndute obligatoriu chiria┼čilor, ├«n urma unei hot─âr├óri judec─âtore┼čti, la pre┼úuri cuprinse ├«ntre 152 de lei ┼či 17.000 de lei. Printre chiria┼či se num─âr─â: Dumitru Bu┼úurc─â, directorul APIA Gala┼úi, Valentin Huciu, ┼čeful Unit─â┼úii Fitosanitare Gala┼úi, Laura Anghelu┼ú─â, directorul Direc┼úiei de Dezvoltare Regional─â din cadrul CJ Gala┼úi, judec─âtorul Florin Meleac─â, vicepre┼čedintele Tribunalului Gala┼úi, judec─âtorii Simona Bac┼čin, Benone Fuic─â ┼či Eugen Mortu, dar ┼či peste zece func┼úionari din aparatul de specialitate al Consiliului Jude┼úean Gala┼úi.

Un lung ┼čir de procese

Disputa privind apartamentele de serviciu ale CJ Gala┼úi a ├«nceput ├«nc─â din 2007, c├ónd chiria┼čii au depus cereri, unul c├óte unul, de cump─ârare a locuin┼úelor. Deoarece r─âspunsul institu┼úiei a fost negativ - argumentul fiind acela c─â, potrivit Legii nr. 114/1996, apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiria┼čii s-au adresat instan┼úei.

Prin Sentin┼úa civil─â nr. 9676 a Judec─âtoriei Gala┼úi, pronun┼úat─â ├«n ┼čedin┼úa public─â din data de 16 decembrie 2008, instan┼úa, invoc├ónd Legea nr. 85/1992, a obligat CJ Gala┼úi ÔÇ×s─â ├«ncheie cu reclaman┼úii ┼či cu intervenien┼úii contracte de v├ónzare - cump─ârare, pentru locuin┼úele de┼úinute de reclaman┼úi ┼či intervenien┼úi cu contracte de ├«nchiriere, ├«n blocurile L, Delta B4, A 16, V 2, V3 ┼či V5, situate ├«n municipiul Gala┼úi, prin modalitatea v├ónz─ârii directe ┼či la pre┼úul ce rezult─â din valoarea lucr─ârilor executate de unitatea proprietar─â".

Sentin┼úa men┼úionat─â a fost atacat─â cu apel, cerere care s-a judecat la Tribunalul Buz─âu. La 14 aprilie 2010, instan┼úa a pronun┼úat Decizia civil─â nr. 108, prin care hot─âr├órea judec─âtoreasc─â ini┼úial─â a fost men┼úinut─â. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Ploie┼čti, care la 14 septembrie 2010 a hot─âr├ót (decizia nr. 634/2010), irevocabil, c─â apartamentele trebuie v├óndute, obligatoriu, la pre┼úul de fi┼č─â contabil─â (de inventar - n.r.).

Executare cu proteste în plen

La începutul lui 2011, un executor judecătoresc angajat de avocatul Constantin Savin (cel care i-a reprezentat pe reclamanţi) a încercat să pună în executare hotărârea instanţei, însă s-a lovit de refuzul consilierilor judeţeni. Soţia avocatului, Alina Liliana Savin, este judecătoare la Curtea de Apel Galaţi, adică la o instanţă superioară ierarhic Judecătoriei Galaţi, cea care a dat decizia controversată de la care a plecat întreg scandalul.

├Äncercarea de executare s-a l─âsat cu proteste, dat fiind c─â ale┼čii jude┼úeni s-au pomenit ├«ntre ciocan ┼či nicoval─â. Pe de-o parte, pot fi acuza┼úi de refuzul execut─ârii unei hot─âr├óri judec─âtore┼čti irevocabile, iar pe de alt─â parte de ├«nc─âlcarea Ordonan┼úei Guvernului 81/2003, ce stipuleaz─â c─â locuin┼úele din patrimoniul statului pot fi v├óndute doar dup─â actualizarea pre┼úului. ├Än niciun caz la pre┼úul de deviz. ÔÇ×Pot spune c─â mi se pare absolut inadmisibil ca o instan┼ú─â s─â te oblige s─â vinzi ni┼čte apartamente de serviciu. ├Än Rom├ónia, ce e al t─âu nu se d─â, dar apartamentele de serviciu te oblig─â s─â le vinzi", ne-a declarat consilierul jude┼úean Nicolae Bacalba┼ča.

Penalităţi de întârziere pe bani publici

De parc─â nu ar fi fost de ajuns c─â apartamentele din fondul locativ al Consiliului Jude┼úului Gala┼úi se dau la pre┼úuri de nimic, chiria┼čii inten┼úioneaz─â s─â cear─â ┼či daune pentru fiecare zi de ├«nt├órziere p├ón─â c├ónd forul deliberativ jude┼úean va ├«ncheia cu ei contracte de v├ónzare-cump─ârare a apartamentelor. ÔÇ×Se va cheltui banul public pe amenzi civile. Potrivit unui calcul simplificat, valoarea amenzii civile va fi de 50 de lei pe zi de ├«nt├órziere pentru fiecare persoan─â, ceea ce reprezint─â o amend─â de 1.500 de lei pe fiecare zi de ├«nt├órziere. Amenda se execut─â la ├«mplinirea unui termen de minimum ┼čase luni, ceea ce presupune 270.000 de lei, la fiecare semestru", ne-a declarat Constantin Savin, avocatul chiria┼čilor, care a refuzat ulterior s─â mai comenteze pe marginea cazului.

Pu┼či ├«n fa┼úa faptului ├«mplinit, consilierii jude┼úeni g─âl─â┼úeni au refuzat s─â execute hot─âr├órea judec─âtoreasc─â ┼či au ├«ncercat s─â le mai explice o dat─â judec─âtorilor c─â nu pot vinde ni┼čte apartamente la pre┼úul de nici 40 de euro. ├Äncercarea lor a e┼čuat ├«ns─â, la 21 iulie 2011 c├ónd, prin sentin┼úa civil─â nr. 7744/2011 (judec─âtor Alina Mitroi), cererea CJ de contestare a execut─ârii silite a fost respins─â. Ca urmare, v├ónzarea celor 37 de apartamente este obligatorie la pre┼úuri derizorii, de c├óteva sute de ori mai mici dec├ót pre┼úul pie┼úei.

ÔÇ×Din punct de vedere legal ne situ─âm ├«ntr-o pozi┼úie ingrat─â. Dac─â nu accept─âm s─â vindem apartamentele ├«n condi┼úiile impuse de judec─âtori, risc─âm dosar penal pentru refuzul de a respecta o hot─âr├óre judec─âtoreasc─â. Dac─â le vindem, risc─âm dosar penal din partea Cur┼úii de Conturi, deoarece am v├óndut bunurile publice f─âr─â a organiza, a┼ča cum spune legea, licita┼úie public─â", declar─â Eugen Chebac, pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Gala┼úi.

ÔÇ×Este o cretin─âtate"

├Äns─â┼či chiria┼čii recunosc c─â nu po┼úi achizi┼úiona o locuin┼ú─â cu doar c├óteva sute de lei. ÔÇ×Este o cretin─âtate s─â cumperi un apartament cu 100 de lei. Trebuie stabilit ├«ns─â un pre┼ú rezonabil, dar nici s─â fie pre┼úul pie┼úei pentru c─â am schimbat foarte multe lucruri ├«n apartament", ne-a declarat Paul Bu┼úa, unul dintre beneficiarii deciziei instan┼úei.

Chiar dac─â a pierdut ├«nc─â un proces cu chiria┼čii, CJ Gala┼úi nu renun┼ú─â la ideea v├ónz─ârii apartamentelor la un pre┼ú c├ót mai apropiat de realitate. ÔÇ×Trebuie s─â se ├«n┼úeleag─â c─â noi nu ne opunem v├ónz─ârii apartamentelor c─âtre chiria┼či, dar nu o putem face oricum, pentru c─â cei care vor semna a┼ča ceva vor r─âspunde penal ┼či civil. Pre┼úul acestor locuin┼úe a fost reactualizat lu├óndu-se ├«n calcul starea tehnic─â a imobilelor la nivelul anului 2009, rata infla┼úiei, utilitatea bunurilor ┼či starea acestora", ne-a precizat L─âcr─âmioara Stavire, avocata Consiliului Jude┼úului Gala┼úi.

Chiria┼čii, audia┼úi

O ├«nt├ólnire ├«ntre func┼úionarii-chiria┼či care lucreaz─â ├«n aparatul de specialitate al forului deliberativ jude┼úean ┼či conducerea institu┼úiei a avut loc vineri, 5 august, dar ea s-a terminat cu un scandal uria┼č ┼či cu acuza┼úii reciproce de ambele p─âr┼úi.Pe firul pove┼čtii cu iz de afacere imobiliar─â au intrat recent ┼či procurorii anticorup┼úie, care au chemat zilele trecute la audieri mai mul┼úi chiria┼či pentru a le cere explica┼úii ├«n leg─âtur─â cu anumite aspecte ale dosarului. ÔÇ×Am fost informa┼úi chiar de avocatul chiria┼čilor, domnul Savin, c─â procurorii DNA i-au audiat pe unii dintre ei ┼či ne-au acuzat pe noi c─â am fi f─âcut sesiz─ârile. Nimic mai neadev─ârat. Nu ┼čtiu cine a depus pl├óngerea sau dac─â DNA s-a autosesizat", ne-a declarat avocata L─âcr─âmioara Stavire.

Singura ┼čans─â pentru ca pre┼úurile derizorii ale apartamentelor din blocurile ÔÇ×Delta", L, B4, A16, V2, V3 ┼či V5 din Gala┼úi s─â fie indexate m─âcar cu rata infla┼úiei r─âm├óne Tribunalul Gala┼úi, unde se va judeca ├«n perioada urm─âtoare recursul la contesta┼úia execut─ârii silite. Reprezentan┼úii Consiliului Jude┼úean recunosc ├«ns─â c─â sunt slabe ┼čanse s─â se mai schimbe ceva.

Cum s-a stabilit valoarea

Potrivit judec─âtorilor, v├ónzarea trebuie f─âcut─â la ÔÇ×pre┼úul ce rezult─â din valoarea lucr─ârilor executate de unitatea proprietar─â". Asta ├«nseamn─â costul de execu┼úie, din care se scade valoarea amortizat─â. Potrivit legii, valoarea total─â se ├«mparte ├«n tran┼če egale cu durata normat─â de existen┼ú─â a unui imobil (40-60 de ani), iar anual valoarea ini┼úial─â este diminuat─â corespunz─âtor.

Cine sunt beneficiarii

Printre noroco┼čii beneficiari se reg─âsesc persoane publice, printre care judec─âtori, neveste de poli┼úi┼čti sau angaja┼úi ai Consiliului Jude┼úean.

- Florin Meleac─â (foto), judec─âtor la Tribunalului Gala┼úi. Ocup─â func┼úia de vicepre┼čedinte al Tribunalului. Veniturile declarate pe 2010 sunt de 126.159 de lei.
- Simona Bac┼čin, judec─âtor la Curtea de Apel Gala┼úi. Venit anual deaclarat: 117.991 de lei. So┼úul ei este om de afaceri ┼či declar─â venituri anuale nete de 105.000 de lei.
- Benone Fuică, judecător la Curtea de Apel Galaţi. Veniturile anuale declarate se ridică la 150.000 de lei net (peste 13.000 de lei lunar). Apartamentul pe care urmează să-l cumpere de la CJ costă 6.000 de lei, adică mai puţin decât salariul lunar.
- Eugen Mortu, judecător la Tribunalul Galaţi. Declară venituri anuale de 60.000 de lei, iar apartamentul pe care urmează să-l cumpere de la CJ este evaluat la 800 de lei.
- Mariana Beraru, consilier în cadrul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit anual declarat: 18.800 de lei.
- Eugenia Pufu, ┼čef serviciu CJ Gala┼úi. Venit declarat: 27.278 de lei. So┼úul ei este ofi┼úer la cercet─âri penale ├«n cadrul Inspectoratului Jude┼úean de Poli┼úie Gala┼úi.
- Maria Agache, consilier superior CJ Galaţi. Venit declarat: 34.000 de lei.
- Monica Vasiliu, consilier superior  CJ Galaţi.  Venit declarat: 23.252 de lei.
- Aurelia Domniţeanu, director adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 25.330 de lei.
- Constantin Cristea, director în cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 35.000 de lei.
- C─ât─âlina C─âp─â┼ú├ón─â, consilier CJ Gala┼úi. Venit declarat: 13.100 de lei. So┼úul lucreaz─â la AFDJ (companie de stat) ┼či declar─â un venit ÔÇ×confiden┼úial".
- Angela Ignat, consilier superior CJ Galaţi. Venit declarat: 13.098 de lei. Soţul este poliţist la IPJ Galaţi.
- Iuliana Gheltz, consilier superior CJ Galaţi.Venit declarat: 15.800 de lei.

image

- Laura Angheluţă (foto), directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Galaţi. Venit declarat: 27.827 lei anual. Deţine 5% din firma RO CONSULT SRL Galaţi, care este abonată la contracte de asistenţă juridică pentru primăriile din judeţ.

image

- Valentin Huciu (foto), ┼čeful Unit─â┼úii Fitosanitare Gala┼úi. Este ├«n func┼úie de peste 12 ani, fiind p─âstrat de toate guvern─ârile care s-au succedat. Declar─â un venit anual de 40.000 de lei.

image


- Dumitru Bu┼úurc─â (foto), fost, p├ón─â la 5 august 2011, director al APIA Gala┼úi. A fost directorul ├Äntreprinderii de Sere a Gala┼úiului, pe care apoi a cump─ârat-o de la stat. Ulterior ┼či-a cesionat ac┼úiunile familiei. ├Än 2010 a c├ó┼čtigat 55.000 de lei.
- Iuliana Constantinescu, consilier asistent CJ Galaţi. Venit declarat: 10.128 de lei.

imagePărerea Expertului: Era necesară o licitaţie

Cătălin Panţuru, avocat

Ohot─âr├óre judec─â-toreasc─â definitiv─â ┼či irevocabil─â trebuie pus─â ├«n executare deoarece se prezum─â c─â exprim─â adev─ârul. Eventualele discu┼úii vizavi de legalitatea hot─âr├órii judec─âtore┼čti se pot face ├«n c─âile de atac, ┼či nu la executarea ei, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat ├«n cazul de fa┼ú─â. .Not─â. Avocatul C─ât─âlin Pan┼úuru a fost judec─âtor la Tribunalul Gala┼úi ┼či nu este implicat ├«n niciunul dintre procesele legate de restituirea imobilelor de serviciu.

"Eventualele discu┼úii vizavi de legalitatea hot─âr├órii judec─âtore┼čti se pot face ├«n c─âile de atac, ┼či nu la executarea ei.''

image
image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite