Singura excepție în care ai voie să depășești pe linie continuă. Puțini șoferi știu această regulă

0
Publicat:

Unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care românii rămân fără permis este depășirea pe linie continuă. Conform Codului rutier, acest lucru este absolut interzis, însă există și excepții de la această regulă.

foto depășire coloană de mașini contrasens
Singura excepție care îți dă voie să depășești pe linie continuă FOTO Arhivă

Deși tendința multor șoferi este să depășească obstacolele din fața lor care se deplasează la viteze mici pentru a ajunge mai repede la destinație, acest lucru este extrem de greșit și periculos, mai ales pe porțiunile de carosabil care sunt marcate prin linie continuă, transmite gandul.ro.

În încercarea de a depăși pe linie continuă, șoferii se pot pune în pericol atât pe ei cât și pe ceilalți participanți la trafic. 

Tendința de a depăși pe linie continuă, indiferent de regulile de circulație apare mai ales în cazurile în care șoferii sunt nevoiți să reducă foarte mult viteză de circulație, din cauza unui utilaj agricol care circulă pe un drum național sau european, care se deplasează foarte încet.

Impulsul de a depăși un astfel de utilaj trebuie oprit, doearace, conform Codului Rutier, această manevră este strict interzisă, indiferent dacă obstacolul depășit este un tractor sau un alt tip de utilaj agricol.

Care este excepția de la această regulă, admisă de Codul Rutier

Conform Codului Rutier, linia continuă nu poate fi încălcată, indiferent de bariera întâlnită. Dacă treceți peste o linie continuă, nu aveți voie să depășiți un tractor și trebuie să așteptați până când ajungeți la linia punctată.

„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

Codul rutier enumeră, totuși, câteva excepții. De exemplu, puteți depăși unele mașini pe sub poduri sau pe poduri. Cerința de a avea vizibilitate este aceeași pentru biciclete, motociclete și vehicule trase de animale.

„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite