Şi gelurile de duş conţin E-uri! Care sunt mărcile cele mai „bogate“ în E-uri şi ce probleme pot provoca utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelurile de duş conţin E-uri FOTO Getty Images
Gelurile de duş conţin E-uri FOTO Getty Images

Nu doar alimentele conţin coloranţi şi conservanţi, ci şi produsele de îngrijire corporală. Mai exact, cele mai multe dintre gelurile de duş pentru bărbaţi care pot fi cumpărate de pe rafturile magazinelor conţin între două şi şapte E-uri.

Aşa arată cel mai recent studiu derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România (ANPCPPS). Specialiştii atrag atenţia că produsele de îngrijire corporală nu sunt suficient de bine reglementate în România şi că absolut orice produs poate pătrunde în piaţă fără a fi verificat de autorităţi. 

Concret, 13 din cele 19 produse ale căror etichete au fost verificate de voluntarii ANPCPPS au în compoziţie benzoat de sodiu, un aditiv alimentar cunoscut şi sub denumirea de E211, care provoacă reacţii alergice persoanelor care suferă de astm sau care au urticarie recurentă. Totodată, în urma analizei s-a demonstrat că peste 20% din produsele analizate conţin aditivul alimentar E133, albastru briliant, periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate.

„Sunt coloranţi şi conservanţi care se găsesc nu doar în mâncare. Aditivii intră în corp şi prin pori, şi prin gură, în cazul pastelor de dinţi, de pildă. Important este să înţelegem că există un cumul de E-uri în organism. Din acest motiv este esenţial să verificăm etichetele produselor de îngrijire corporală atunci când le achiziţionăm. Un gel de duş nu înseamnă că nu rămâne pe sub piele atunci când ne clătim. De regulă, suntem atenţi la creme şi la fard, dar nu şi la gelurile de duş. Ei bine, iată că şi ele conţin E-uri”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPS. 

„E bine că nu conţin parabeni”

Specialistul atrage atenţia că substanţele respective, dacă se găsesc în parametri mai mari decât cei acceptaţi, pot provoca diverse reacţii alergice şi intoleranţe, în special la adolescenţi, al căror organism este în formare. 

„Produsele cosmetice nu trec prin niciun fel de filtru, iar legislaţia actuală permite oricărui produs să intre în piaţă, fără niciun fel de control. Dar bolile dermatologice sunt, de cele mai multe ori de ordin generic”, a explicat un dermatolog. 

La rândul său, Nastasia Belc, directorul Institutului pentru Bioresurse Alimentare, a declarat că la nivel european toţi coloranţii, care se regăsesc inclusiv în gelurile de duş, sunt evaluaţi şi reevaluaţi. Asta pentru că experţii europeni vor să se asigure că ei nu reprezintă un pericol pentru sănătate. „Avantajele acestor produse de îngrijire corporală care conţin conservanţi şi coloranţi este că ele pot fi eficiente. În schimb, dezavantajul este că nu sunt naturale. Atâta vreme cât ele nu conţin parabeni, sunt sigure pentru utilizare”, a conchis specialista.  

Câte E-uri conţin gelurile de duş

STR8 Body Refresh Original - 5 E

STR8 Body Refresh Freedom - 6 E

STR8 Body Refresh Rebe - 5 E

STR8 Discovery - 2 E

Nivea MEN Energy - 4 E

Nivea MEN Silver Protect - 5 E

Nivea MEN Original Care - 3 E

Dove MEN + Care Fresh Awake - 4 E

Dove MEN + Care Clean Comfort - 4 E

Adidas UEFA Champions League - 5 E

Adidas Pure Game - 7 E

Adidas Active Start - 7 E

AXE Excite - 7 E

AXE Dark Temptation - 7 E

Palmolive MEN Refreshing - 5 E

Palmolive MEN Energising - 4 E

Fa MEN XTREME - 7 E

Wickies shower gel - 4 E

Dusch Das for men mit markant herbem Duft - 6 E 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite