Semnal de alarmă. Oficiali de la Protecţia Consumatorilor susţin că multe farmacii eliberează medicamente fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi algocalminul ar trebui eliberat de farmacişti strict în baza unei prescripiţii medicale, printr-o decizie luată în 2010 de Agenţia Naţională a Medicamentului, o cercetare de piaţă derulată recent de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România a identificat mai multe farmacii din Bucureşti care nu respectă legea. Luat în exces, algocalminul poate duce la scăderea imunităţii organismului.

Concret, în mai multe farmacii, atât independente cât şi de lanţ, farmaciştii au eliberat medicamentul fără a primi, în schimb, o reţetă de la pacient.

„În urma acestei cercetări de piaţă, APC România solicită respectarea hotărârii Consiliului Ştiinţific al ANM în ceea ce priveşte eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescripţie medicală.  Solicităm farmaciilor să ţină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piaţă în care consumatorii nu au foarte multe informaţii şi să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente”, atrage atenţia Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Controalele în farmacii, făcute de Ministerul Sănătăţii

Catena, Sensiblu, Help Net, Belladona şi Centrofarm sunt doar câteva dintre farmaciile de unde reprezentanţii APC România au putut obţine algocalmin sub formă de fiole şi sub formă de pastile fără a avea la îndemână o prescripţie medicală.

Deşi a instituit această regulă, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu are însă şi responsabilitatea de a face control în farmacii pentru a vedea dacă normele în vigoare sunt respectate, susţin oficialii. Autoritatea care are obligaţia de a lua la puricat farmaciile este Ministerul Sănătăţii, potrivit Ancăi Crupariu, purtător de cuvânt al ANM. 

Aceasta susţine că decizia de eliberare a algocalminului doar în bază de reţetă a fost luată în 7 martie 2010 ca o aliniere la o rezoluţie europeană a Directoratului European pentru Calitatea Medicamentelor.

Algocalminul era folosit în exces, pentru orice durere

„Un efect advers era producerea agranulocitozei, care nu a fost semnalată în România. Era trecută şi atunci pe prospect la efecte adverse dar s-a considerat că este mai bine să trecem medicamentul de la OTC-uri (fara prescriptie) la RX (cu prescriptie). Agranulocitoza scade imunitatea organismului şi se manifesta prin durere în gât şi febră, exact simptomele pentru care pacienţii luau algocalminul. Prin urmare, exista riscul ca, fără să-şi dea seama de problemele ce pot apărea, pacienţii să mărească doza de medicament”, a explicat pentru adevarul.ro farmacistul Anca Crupariu.

Potrivit acesteia, în anul 2009 algocalminul era în topul vânzărilor, iar în anul 2010 a trecut pe locul doi în vânzări.

În perioada 20 februarie – 3 martie 2014, APC România a realizat o cercetare de piaţă prin care s-a urmărit respectarea legislaţiei specifice din domeniul comercializării medicamentelor.

Pe aceeaşi temă:

Românii îşi tratează durerile cu pastile ieftine

Anul trecut, algocalminul a fost cel mai vândut calmant, în ciuda faptului că a fost interzisă comercializarea lui fără reţetă.

Alternative ieftine la tratamentele din farmacii

Când îţi numeri şi ultimii bani pentru întreţinere, mâncare şi plata meditaţiilor celor mici, pică atât de prost o migrenă sau o criză de ulcer... Uită de algocalmin, de aspirină sau de unguente şi fă-ţi stocul de plante! Sunt mult mai ieftine şi au beneficii pe termen lung.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri