Scandalul legat de documentarul despre Arsenie Boca. Bănescu: Biserica nu poate interzice vreodată ceva în spaţiul public

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu spune că biserica nu poate să interzică vreodată ceva în spaţiul public, legat de cererea de retragere a documentarului „Arsenie Boca. Viața de apoi” făcută de Arhiepiscopia Sibiu.

image

Reacţia BOR vine după ce reprezentanții Festivalului Astra Film au declarat că vor difuza filmul, în ciuda scrisorii Arhiepiscopiei Sibiu, depusă la Consiliul Județean Sibiu, dar și la Complexul Muzeal Astra, ce a fost însoțită de o petiție semnată fizic de peste 2000 de persoane, potrivit unui cotidian local. Aceștia spun că nu-și doresc cenzură. 

Altfel, Biserica nu poate şi nici nu-şi propune să interzică vreodată ceva în spaţiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale şi spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoştinţă de cauză. De aici rezidă şi rolul înalt pedagogic al Bisericii. Biserica nu este o instituţie care emite interdicţii, ci o comunitate vie de credinţă profund modelatoare. Un spaţiu al rafinării şi vindecării prin rugăciune şi dragoste pentru ceilalţi. Acest lucru ar trebui să fie conştientizat la nivel personal şi comunitar, inclusiv eparhial", afirmă purtătorul de cuvânt Bisericii ortodoxe, Vasile Bănescu.  

Purtătorul de cuvânt al BOR subliniază că solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială, fiecare eparhie fiind autonomă administrativ. Mitropolia Ardealului este cea care l-a propus pe Arsenie Boca pentru canonizare.

Motivaţia o constituie apărarea imaginii unei personalităţi reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulţi credincioşi ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă. O abordare ireverenţioasă, fie ea şi "artistică", a unei personalităţi religioase va stârni totdeauna şi oriunde în lume o reacţie critică sau de protest. Un vechi şi înţelept gând spune 'să nu te joci cu ceea ce este adânc în om'", a adăugat Vasile Bănescu.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite