Scad prețurile la imobiliare? Argumentul imbatabil al unui analist: „Gradul de îndatorare al dezvoltatorilor e de 70%”
0Prețurile la imobliare se vor micșora, în contextul scăderii cererii de locuințe și al presiunii pe care o pun asupra dezvoltatorilor imobiliari creditele luate de aceștia.
Analistul economic Iancu Guda a susținut, zilele trecute, că există argumente solide pentru scăderea prețurilor la imobiliare. Astfel, în condițiile reducerii creditării și creșterii dobânzilor, cererea de locuințe a scăzut, iar acest lucu îi afectează diferit pe dezvoltatorii imobiliari.
„Dacă sunt un dezvoltator care are credite în derulare la bănci, la furnizori și nu construiesc pe capital propriu, nu este o problemă de a lua o decizie (de a scădea sau nu prețul – n. red) care să-mi convină sau nu, este o problemă de supraviețuire”, a explicat el.
Sergiu Manea, CEO al unei importante bănci din România, aflat la o conferință la Cluj-Napoca, a răspuns întrebărilor „Adevărului” despre evoluția pieței imobiliare. „E clar că atunci când inflația crește, atunci când dobânzile cresc, ca răspuns la inflație, este de așteptat să avem, să spunem, o oarecare consolidare a prețurilor activelor de real estate. Cred că lucrul acesta se întâmplă acum”, a spus specialistul.
Gradul de îndatorare al dezvoltatorilor imobiliari – 70%
Iancu Guda a susținut că a constatat, analizând situațiile financiare ale dezvoltatorilor din România, că gradul de îndatorare al acestora este de 70%.
„Sunt doar doi dezvoltatori imobiliari listați la bursă din tot oceanul acesta de companii și mai sunt unii care construiesc pe fonduri proprii, aceștia într-adevăr își permit să aibă răbdare și dacă prețul din piață nu le convine, pot să mai aștepte și să ofere locuințele spre închiriere. Nu cred, însă că situația aceasta este generală, pentru că, uitându-mă la toate situațiile financiare pentru toate companiile din România pe acest sector de activitate, am constatat că gradul de îndatorare este de 70%”, a precizat el la podcastul Imobiliarium.
Sergiu Manea a susținut că situația de acum este diferită de cea existentă în criza din 2007-2008-2009. „România se află acum într-un moment de maturitate economică absolut incomparabil cu situația de atunci”, spune specialistul. El susține că pentru mulți oameni salariile sunt mult mai ridicate decât atunci, iar costul imobiliarelor în România pe metru pătrat raportat la cât câștigă oamenii este la un nivel acceptabil comparat cu alte țări din Europa.
„Aceste două elemente menționate țin de circumstanțe sau de mediu, astfel că le las la o parte, dar faptul că în momentul acesta nu există acel leverege speculativ (levier speculativ – folosirea unei sume mici de bani pentru a obține acces la o sumă mai mare – împrumutată – care mărește riscurile și rentabilitatea potențială) la nivelul la care credem noi că exista în 2007-2008”, a explicat Manea.
Mai simplu spus, este posibil să avem o stagnare a prețurilor la proprietățile imobiliare, dar în mometnul acesta, specialistul nu vede niciun fel de pericol de „accident” în piața imobiliară, tocmai pentru că nu s-a construit speculativ.
Creditarea pentru imobiliare a scăzut accelerat
Potrivit Danei Dima, vicepreședinte în cadrul aceleiași bănci, a susținut că în primele luni ale anului, creditele accesate de persoanele fizice pentru a-și cumpăra locuințe au scăzut accelerat cu 30-40% față de anul trecut. „Începutul de an a fost greu, deoarece creșterea inflației a generat o creștere a dobânzilor și oamenii au preferat să aștepte. La mijlocul anului, lunile iunie, iulie, august, noi am observat că s-a ajuns la un echilibru. Clienții care au considerat că o expunere pe termen lung nu înseamnă neapărat un risc pentru dânșii, au aplicat pentru credite”, a precizat Dima. Specialista susține că nu poate estima ce se va întâmpla până la finalul anului.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că în primele șase luni ale anului 2023 au fost tranzacționate 281.573 de imobile, cu aproape 60.000 mai puține comparativ cu anul 2022.