„Salvaţi copiii”: Doar 8% din români ar apăra un copil agresat în public

0
0
Copiii români sunt agresaţi de părinţi FOTO Shutterstock
Copiii români sunt agresaţi de părinţi FOTO Shutterstock

Doar 8% din adulţii români ar interveni dacă ar vedea un copil pe stradă. Aşa arată un studiu prezentat vineri de Salvaţi Copiii, potrivit căruia 20% dintre părinţii care îşi bat copiii o fac cu „mândrie”.

Conform Dianei Stănculeanu, psiholog, efectul abuzurilor asupra copiilor este uriaş. Mai exact, acestea devzvoltă ulterior o atitudine defensivă, a explicat specialista, adăugând că în străinătate situaţia este diferită.

„În România, cele două palme la fund sau urecheatul sunt practici parentale extrem de răspândite, avem dificultăţi de a le cataloga drept forme de abuz şi violenţă asupra copiilor. Acest gen de tratament are efecte negative asupra dezvoltării copiilor, îi afectează din punct de vedere biologic, cerebral”, a declarat Diana Stănculeanu.

Specialista a arătat că pedeapsa moderată nu rămâne moderată pentru mult timp. „Copilul devine imun, nu mai reacţionează cum îşi doreşte părintele şi atunci atitudinea lui devine şi mai violentă faţă de copil”, a explicat psihologul, citat de Mediafax.

Efectele pot fi stresul post-traumatic, apariţia unor dificultăţi de sănătate mintală, depresie, tulburări de anxietate, consum de substanţe, tulburări de conduită şi de ataşament, perturbarea percepţiei şi a stimei de sine şi efecte precum evitare, izolare sau retragere socială.

Ce spun studiile

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, la finalul lui septembrie 2015, au fost raportate 10.207 de situaţii de abuz asupra copilului, dintre care 9.482 (93%) s-au petrecut în familie.

De asemenea, potrivit studiului sociologic la nivel naţional „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de „Salvaţi Copiii”, 38% din părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, 63% spun că sunt bătuţi acasă de părinţi, 20% din părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului, iar 18% din copii spun că au fost bătuţi acasă cu băţul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn. Prin comparaţie, doar 1% din părinţi recunosc că şi-au bătut copilul folosind un obiect.

În România, din 2005, legislaţia interzice abuzul asupra copiilor în orice mediu sau sub orice formă de agresiune fizică şi verbală.

De altfel, România a fost a 13-a ţară din lume care a interzis bătaia copiilor în toate mediile, iar în prezent sunt 48 de ţări au interzis bătaia în toate mediile şi încă 52 se pregătesc să introducă legislaţia.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite