Românii preferă lemnul şi spaţiile mici. Moda caselor impunătoare, pe cale de dispariţie
0Gusturile românilor se schimbă de la an la an, susţin specialiştii în imobiliare. Astfel, foarte multe persoane au început să uite de casele imense şi impunătoare şi să îşi îndrepte atenţia către locuinţe mai uşor de întreţinut.
![Locuinţă SURSĂ FOTO Shutterstock](https://cdn.adh.reperio.news/image-5/5b9b103a-6f3b-40e6-9708-d0a9e24b0ed1/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Astfel, nu este de mirare că piaţa imobiliară din România a suferit mai multe schimbări, iar acest lucru se simte mai ales când vine vorba despre comportamentul cumpărătorilor.
Care sunt preferinţele românilor
Conform specialiştilor în imobiliare, românii au început să fie foarte atenţi la propriul buzunar. Astfel, nu doar costul achiziţiei este luat în calcul. Clienţii sunt interesaţi şi de costurile pe care le presupune întreţinerea locuinţei pe care intenţionează să o achiziţioneze.
,,În ultimul timp, casele mari, cu două etaje, nu mai sunt la modă printre români. Astfel, observăm o schimbare la nivel de comportament şi putem spune că mulţi clienţi se orientează către case cu un singur nivel, de cele mai multe ori cu patru camere, care să le ofere tot confortul de care au nevoie. Cred că acest lucru se întâmplă şi din cauza preţurilor mari la care au ajuns aceste locuinţe, dar şi din cauza costurilor mari de întreţinere. Cel puţin în ultimul an, clienţii noştri au optat, cel mai mult, pentru astfel de case, pe un singur nivel", a precizat Andrei Gherman, consilier imobiliar.
Casele mari se cumpără foarte greu
Specialiştii în imobiliare mai susţin că, în ultimul timp, casele cu mai multe etaje se vând din ce în ce mai greu. Astfel, în oferta agenţiilor există astfel de locuinţe care aşteaptă să fie vândute de peste un an de zile.
„Avem proprietari care încearcă, de peste un an de zile, să vândă care mari, cu două etaje şi este foarte greu să găsim cumpărători. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt, de multe ori, foarte scumpe, iar preţul cerut depăşeşte cu mult bugetul pe care românii doresc să îl aloce unei locuinţe", adaugă consilierul imobiliar.
Cum privesc psihologii acest fenomen
Conform psihologilor, acest fenomen, întâlnit tot mai des la nivel naţional, poate reprezenta şi o dovadă de maturizare a cumpărătorilor.
„Este un semn bun, înseamnă că românilor nu le mai pasă atât de mult de părerea vecinilor, de părerea prietenilor. Totodată, acest lucru poate fi considerat o maturizare a cumpărătorilor. De cele mai multe ori, casele mari rămân goale, deoarece, în cele mai multe cazuri, copiii nu vor locui pentru tot restul vieţii împreună cu părinţii", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.