Casa părintească, greu de părăsit. Tinerii români devin independenţi tot mai târziu. Cum explică specialiștii fenomenul

0
Publicat:

Tinerii din România se despart tot mai greu de locuinţele părinţilor, arată statisticile oferite de Eurostat. Pentru acest fenomen, specialiştii vin şi cu o serie de explicaţii.

Persoană care părăseste locuinţa SURSĂ FOTO Shutterstock
Persoană care părăseste locuinţa SURSĂ FOTO Shutterstock

Conform datelor înregistrate la nivel naţional, femeile sunt puţin mai curajoase decât bărbaţii. Astfel, în prezent, 55% dintre româncele cu vârsta de până la 29 de ani mai locuiesc în casa părintească. În schimb, procentul băieţilor care încă nu şi-au schimbat adresa este de 73%.

Care sunt explicaţiile psihologilor?

Aceleaşi statistici mai arată că peste 80% dintre bărbaţii României au deja un loc de muncă în momentul în care împlinesc vârsta de 25 de ani. Cu toate acestea, procentul celor care părăsesc casa părinţilor este tot mai mic. Psihologii susţin că de vină pentru acest fenomen este, în primul rând, aspectul financiar.

,,Tinerii preferă să locuiască cu părinţii o perioadă mai lungă, până în momentul în care sunt independenţi din punct de vedere financiar. Este greu să obţii independenţă financiară mai ales în timpul studiilor. Astfel, chiar şi părinţii preferă să îi ştie în siguranţă, acasă, acolo unde îi pot susţine în orice moment. De cele mai multe ori, cei care aleg să părăsească devreme casa părintească sunt tinerii care au relaţii şi doresc să se mute cu partenerii” , explică Andreea Coman, psiholog clinician

Ea precizează că la început de carieră, în România, este greu să te descurci de unul singur, indiferent de domeniul de activitate, iar costul unei chirii este destul de ridicat, mai ales în marile oraşe.

”Presiunea pusă de această responsabilitate poate fi destul de mare pentru unele persoane. Astfel, tinerii ajung să prefere liniştea de acasă", mai spune Andreea Coman.

Relaţia părinte-copil, un alt factor important

Statisticile oferite de Eurostat mai arată că tinerii români sunt la coada Uniunii Europene când vine vorba despre un job în timpul studiilor. Astfel, mulţi dintre ei sunt în grija părinţilor până când termină studiile de licenţă sau chiar masteratul. Acest lucru se întâmplă, potrivit psihologilor, din cauza relaţiilor strânse dintre părinţi şi copii.

,,Este cunoscut faptul că la noi, în România, relaţiile dintre părinţi şi copii sunt foarte strânse. De multe ori se întâmplă ca părinţii şi copiii să locuiască toată viaţa în aceeaşi curte. Este o apropiere specifică poporului nostru, iar părinţii vor ca tinerii să fie cu adevărat pregătiţi pentru momentul în care vor fi independenţi pe toate planurile”, spune psihologul clinician.

Andreea Coman arată că acest lucru nu este nici benefic, nici dăunător și că depinde foarte mult din ce perspectivă privim.

„Cu siguranţă, este bine ca un tânăr să fie pregătit pentru viaţă", a conchis psihologul clinician.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite