Românii, pandemia şi sexul: 28% dintre tinerii din România nu au avut viaţă sexuală în ultimul an din cauza Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distanţarea de partener şi întâlnirile mai rare cu acesta a fost cea mai mare problemă confruntată în pandemie, din punct de vedere emoţional şi intim. FOTO: shutterstock
Distanţarea de partener şi întâlnirile mai rare cu acesta a fost cea mai mare problemă confruntată în pandemie, din punct de vedere emoţional şi intim. FOTO: shutterstock

Ultimul an, conturat de provocări şi incertitudini, a afectat tinerii din România, îndeosebi pe plan intim. 28% dintre aceştia au mărturisit că nu au avut viaţă sexuală, în această perioadă, arată datele celui mai recent chestionar online realizat de PlanificaNeprevazutul.ro. La polul opus, pe 38% dintre ei, pandemia i-a determinat să se apropie mai mult, din punct de vedere emoţional, de partenerul de cuplu.

Cum a afectat pandemia viaţa personală a tinerilor

59% dintre tinerii din România care au participat la sondajul PlanificaNeprevazutul.ro au menţionat că aveau relaţii personale, în momentul debutului pandemiei de coronavirus (martie 2020), în timp ce 41% dintre aceştia au mărturisit că, în momentul respectiv, erau singuri.

Astăzi, la mai mult de un an de criză sanitară globală, 58% dintre ei se declară implicaţi în relaţii personale fericite, 13% spun că au relaţii complicate, în timp ce 14% dintre ei sunt singuri, dar şi-ar dori să aibă un partener.

„Ultimul an, marcat de incertitudini, restricţii şi provocări, i-a determinat pe 38% dintre cei chestionaţi să se apropie mai mult de partenerul de cuplu, în vreme ce 26% dintre tineri au precizat că nu au simţit mari schimbări în relaţia de cuplu, în această perioadă. Pe 13% dintre respondenţi, pandemia i-a distanţat de parteneri, în timp ce 11% dintre tineri au răspuns că le-ar fi plăcut să fie implicaţi în relaţii, în acest timp. La polul opus, 12% dintre tineri au petrecut singuri ultimul an şi s-au bucurat de acest statut”, se arată în comunicatul transmis de PlanificăNeprevăzutul.ro. 

Întrebaţi despre despre stările emoţionale pe care le-au trăit în ultimul an, tinerii au menţionat anxietatea (34%), plictiseala (19%), dar şi fericirea (18%) şi optimismul (13%) printre cele mai frecvente dispoziţii cu care s-au confruntat în tot acest timp.

Informarea despre sex, făcută pe internet. Prezervativul rămâne cel mai folosit mijloc de contracepţie

În ceea ce priveşte temerile şi problemele de natură personală şi sexuală cu care s-au confruntat în ultimul an, peste jumătate dintre tineri au menţionat partenerul ca fiind persoana cu care au discutat despre frici, în vreme ce 17% dintre ei au recunoscut că nu au discutat cu nimeni despre aceste probleme. 19% şi-au ales prietenii ca sprijin în comunicare, în timp ce 6% dintre tineri au discutat cu un membru al familiei ori cu o rudă apropiată (2%). Doar 2% dintre tineri s-au adresat unui psihoterapeut, iar 1% au ales să meargă la medicul specialist (ginecolog ori urolog).

De altfel, în ultimul an, 66% dintre tineri s-au informat despre viaţa sexuală de pe internet, citind pe site-urile specializate. 23% dintre aceştia au mărturisit că nu au avut nevoie de informare sau ajutor în acest aspect, în timp ce 8% au apelat la ajutorul medicului specialist, iar 3% la prieteni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite