Românii, încă repetenţi la reciclare. Statistica arată ce măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia

0
Publicat:

Conform statisticilor, România nu stă prea bine la capitolul reciclare. Datele arată că există riscul ca obiectivele setate pentru anul 2025 să nu fie îndeplinite.

Reciclare SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Reciclare SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Ultimul raport întocmit de către Agenţia Europeană de Mediu arată că România riscă să nu atingă obiectivele de reciclare setate pentru 2025, atât în cazul deșeurilor municipale solide care este de 55%, cât și în cazul deșeurilor de ambalaje care este de 65%.

Aceleaşi cifre arată că România are o rată de reciclare de 13.7% a deşeurilor municipale, cu 41.3% mai puţin decât ţinta stabilită pentru 2025 şi o rată de reciclare de 57.9% a deşeurilor de ambalaje, cu 7.1% mai puţin decât obiectivul propus.

Cum pot fi învăţaţi românii să recicleze?

Reprezentaţii companiilor de salubrizare susţin că principalii care pot schimba această situaţie sunt cetăţenii. Astfel, aceştia demarează o mulţime de campanii de informare în rândul populaţiei, ţinta fiind reprezentată de către minori.

Facem acțiuni începând de la grădinițe, în școli primare, gimnaziu și licee. În ultimii ani, din ce în ce mai multe facultăți vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta în centrele de colectare, în stațiile de sortare, în depozitele de deșeuri, pentru a înțelege mecanismul de colectare separată. Suntem în campanii inclusiv pentru populația municipiului Iași, la punctele de colectare“, a precizat Cătălin Neculau, director Salubris SA Iaşi.     

Grija faţă de mediu nu trebuie să fie doar o opţiune

Din cauza poluării, susţin oameni de ştiinţă, populaţia poate dezvolta anumite probleme grave de sănătate. Cei mai afectaţi de acest fenomen sunt copiii şi bătrânii, mai spun specialiştii.

Copiii şi cei mai în vârstă, dar şi cei care au alte afecţiuni, suferă mai mult decât noi când mediul este poluat. Este firesc şi cinstit ca fiecare să îşi aducă o contribuţie, să trezim interesul oamenilor, a tuturor, pentru a păstra un mediu curat. Totodată, autorităţile din orice colţ al României poate face mult mai mult decât s-a făcut până acum“, adaugă prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite