Românii, campioni la risipă alimentară: „Mâncăm haotic și aruncăm tone de mâncare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Risipa alimentară este o problemă de actualitate, resimțită tot mai mult și în România. Statisticile arată că, anual, aruncăm tone de mâncare la gunoi, iar pierderile financiare sunt semnificative.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Conform datelor colectate de Uniunea Europeană și Națiunile Unite, mii de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare zi, doar în România. La nivel global, situația este îngrijorătoare, iar specialiștii susțin că principalii vinovați sunt chiar consumatorii.

Românii, campioni la risipă alimentară

Statisticile arată că, în România, 6.000 de tone de alimente ajung, în fiecare zi, la gunoi. Astfel, în urma unui calcul simplu, putem constata că românii risipesc, anual, peste 2.2 milioane de tone de alimente. 

Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă, în fiecare an, aproximativ 129 kilograme de mâncare, însemnând o masă pe zi. 

Aceleași statistici mai arată că șase din zece alimente care ajung la coșul de gunoi provin din gospodării, trei din zece din industria HORECA, iar un aliment din zece, din industria retail.

„Mâncăm haotic și aruncăm tone de mâncare”

Conform datelor colectate de Uniunea Europeană și Națiunile Unite, una dintre sursele primare de la care pornește risipa alimentară este chiar frigiderul din locuință. Nutriționistul Mihaela Ifrose a explicat tendința românilor de a cumpăra și manca haotic, fără a se gândi la consecințe.

Dacă mergem într-un supermarket și ne uitam într-un coș de cumpărături, ne îngrozim. Românii cumpără mult, cumpără haotic, nu au un plan alimentar. Din această cauză avem și multe cazuri de obezitate. Cu siguranță, foarte multe alimente din cele cumpărate ajung la gunoi, pentru că un om normal nu poate mânca niciodată cât cumpără”, a precizat nutriționistul Mihaela Ifrose.

Totodată, specialiștii vin și cu sfaturi pentru români, care să-i ajută în stoparea risipei alimentare.

Cel mai bine este să pornim cu un plan de acasă, un plan scris. Vorbim despre lista de cumpărături, care ar trebui să existe, de fiecare dată. Totodată, ar fi bine să ne planificăm mesele principale pentru câteva zile în avans și să achiziționăm în funcție de acestea. Nu este bine nici să mergem la cumpărături când ne este foame, deoarece atunci avem tendința de a cumpăra mai multe produse. Mulți români nu au ordine în frigider. Astfel, nu pot ține o evidență corectă a alimentelor și ajung să cumpere lucruri pe care deja le au acasă. În risipa alimentară pe care o facem se reflectă modul nostru de viață, sănătatea noastră”, a adăugat nutriționistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite