România, cuprinsă de isteria paşapoartelor. Frica de război şi relaxarea restricţiilor blochează sistemul
0De frica războiului din Ucraina, tot mai mulţi români s-au îmbulzit, în ultimele zile, la serviciile de paşapoarte, numărul cererilor pentru eliberarea acestor documente fiind în continuă creştere. Un alt motiv al solicitărilor îl reprezintă ridicarea restricţiilor şi dorinţa de călătorii a românilor, după doi ani de pandemie.
În Capitală, primele programări disponibile pentru eliberarea de paşapoarte sunt la sfârşitul lunii martie, însă cele mai multe cereri sunt în nord-estul ţării, la IAŞI, acolo unde prima dată disponibilă pentru programare este 27 mai 2022. În judeţul Gorj, cererile s-au triplat în ultima săptămână, iar angajaţii Serviciului de Paşapoarte abia mai fac faţă valului de solicitări
Cei mai mulţi dintre români vor să aibă toate actele în regulă în cazul în care s-ar vedea nevoiţi să fugă din ţară. „Am venit să facem paşapoarte pentru copii, trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate. Da, din cauza războiului suntem îngrijoraţi şi vrem să avem toate actele în cazul în care trebuie să plecăm din ţară”, a declarat o ieşeancă aflată la rând, pentru eliberarea paşapoartelor.
Direcţia Generală de Paşapoarte a recomandat prefecturilor să prelungească programul de lucru cu publicul, dar şi să suplimenteze spaţiile unde se preiau cererile. „Pentru procesarea tuturor solicitărilor de paşapoarte adresate de către cetăţeni, inclusiv de cei fără programare prealabilă, în tot sistemul de paşapoarte se lucrează la capacitatea maximă, iar, în prezent, termenul mediu la nivel naţional de eliberare a paşaportului simplu electronic se menţine la două zile lucrătoare”, a transmis compartimentul de relaţii publice al Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Cerere dublă la BIHOR
Războiul din Ucraina a provocat şi îngrijorarea bihorenilor care vor să fie pregătiţi, în cazul unui eventual conflict militar, să aibă paşapoarte pentru a putea să plece cât mai departe, mai ales cei care au şi copii. Ca atare, în ultima perioadă, solicitările pentru paşapoartele biometrice s-au dublat la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Bihor, după cum spune şefa Serviciului, comisarul şef Claudia Varga. În perioada 14 februarie - 4 martie 2022, au fost preluate 2.575 cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie faţă de 1.360 cereri în aceeaşi perioadă a anului 2019, fără să se ia în calcul anii 2020 şi 2021, care nu sunt relevanţi, din cauza restricţiilor de călătorie din timpul pandemiei.
De altfel, din cauza aglomerării din ultimele zile la nivelul întregii ţări, platforma online epasapoarte.ro, unde se pot face programări online, este mai tot timpul blocat şi funcţionează greoi. Marţi, pe platformă se puteau face programări online pentru judeţul Bihor doar pentru ziua de 31 martie.
Termenul pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice (biometrice), este de cinci zile lucrătoare, în timp ce paşapoartele simple temporare se eliberează în termen de cel mult trei zile doar în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. În celelalte situaţii, paşaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de zece zile lucrătoare.
O lună şi jumătate de aşteptare în PRAHOVA
Speriaţi, pe de o parte, de perspectiva războiului, dar şi tentaţi că ţările turistice au renunţat la restricţiile impuse de pandemie, prahovenii au dat buzna la Serviciul de Paşapoarte, imitând gestul românilor din aproape întreaga ţară.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Paşapoarte Prahova, anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau aproximativ 140 -150 de cereri pe zi pentru eliberarea paşaportului, în timp ce anul acesta, de la începutul lunii martie, numărul solicitărilor s-a dublat. Sunt peste 300 de programări zilnice în prezent, motiv pentru care programul serviciului s-a prelungit până la ora 20.00 în fiecare zi a săptămânii. „Este ca în perioada de vară de dinainte de pandemie. Lucrăm cu tot personalul disponibil, dar deocamdată facem faţă”, susţine Larisa Zaharia, şefa serviciului. În Prahova, mai sunt locuri disponibile pentru programări online abia după 20 aprilie 2022.
Număr triplu de cereri şi la SUCEAVA
Sucevenii se pregătesc şi ei pentru scenariile cele mai negre. La Serviciul de Paşapoarte Suceava se înregistrează zilnic un număr aproape triplu de cereri faţă de o perioadă normală. Mai exact, 550 faţă de 200, câte se înregistrau înainte de declanşarea conflictului armat. Conform Prefecturii Suceava, aproximativ 60% dintre solicitări sunt depuse pentru minori.
Relaxarea restricţiilor, alt motiv pentru aglomeraţia de la paşapoarte
La BUZĂU, cererea de paşapoarte s-a dublat, de asemenea, faţă de anii precedenţi, iar reprezentanţii Prefecturii apreciază că la baza creşterii numărului de solicitări se află relaxarea măsurilor anti-COVID, dar nu exclud contextul geopolitic. „Printre factorii determinanţi care au generat această creştere de cereri se numără mediatizarea relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie, faptul că oamenii vor putea din nou călători fără restricţii, apropierea sărbătorilor pascale, respectiv perioada de vacanţă a elevilor, fără a putea exclude, însă, actualul context geopolitic”, au transmis oficialii Prefecturii Buzău.
Pentru ca solicitanţii să nu stea la cozi, prefecturile din ţară au amintit că cererea pentru obţinerea documentului de călătorie poate fi depusă în orice judeţ, indiferent de domiciliul solicitantului.