„Rezoluțiile“ de Anul Nou sub lupa cercetătorilor. Cum să-ți păstrezi autocontrolul și respectul în angajamentele luate

0
Publicat:

Timpul și banii sunt, de obicei, scuzele pe care oamenii le invocă atunci când nu reușesc să respecte angajamentele, așa-numitele rezoluții de Anul Nou. Cercetătorii au aflat care este cea mai bună scuză pentru a nu-ți pierde respectul cunoscuților.

Acum se fac angajamentele pentru 2024. FOTO: Rosy / Bad Homburg / Pixabay
Acum se fac angajamentele pentru 2024. FOTO: Rosy / Bad Homburg / Pixabay

Oamenii care abandonează angajamentele de Anul Nou, așa-numitele rezoluții de Anul Nou, își pot păstra respectul cunoștințelor dând vina pe factori externi, cum ar fi lipsa banilor, sugerează o nouă cercetare realizată de Universitatea din Londra (City University London).

Studiile au descoperit că oamenii au mai multe șanse să fie văzuți ca având un bun autocontrol, în ciuda renunțării la angajamentul de Anul Nou de a trăi o viață mai sănătoasă, dacă susțin că „nu au bani“ pentru un abonament la sală sau pentru ustensile de gătit scumpe. Oamenii care, în schimb, au susținut că „nu au timp“ să facă mișcare sau să înlocuiască un obicei nesănătos privind alimentația și să trească la mâncarea sănătoasă, gătită în casă, au mai multe șanse să fie văzuți ca fiind lipsiți de autocontrol.

Autoarea studiului, dr. Janina Steinmetz, cercetătoare la Bayes Business School, a analizat ce scuze cresc șansele ca cei care renunță la angajamentele luate să pară că au totuși un bun autocontrol, relatează Science Daily.

Banii, cea mai bună scuză

Ea a spus: „Multe rezoluții sau angajamente implică timp sau bani, așa că lipsa uneia sau a celeilalte pare să ofere o scuză bună pentru a o încălca fără a afecta negativ modul în care ne văd ceilalți. Cu toate acestea, aceste două scuze nu sunt la fel de eficiente. Cele șase experimente pe care le-am făcut și în care au fost implicate aproximativ 1.200 de persoane au relevat că argumentul privind lipsa de bani duce la rezultate mai bune în ceea ce privește percepțiile despre individ decât invocarea lipsei de timp“.

De exemplu, într-un experiment, 200 de participanți online au citit despre oameni care nu și-au respectat angajamentul de a mânca alimente mai sănătoase. Unii dintre cei despre care au citit au dat vina pe costul gătirii meselor sănătoase, în timp ce alții au spus că au fost „învinși” de lipsa de timp. Participanții au văzut primul grup ca având un autocontrol mai bun și au fost mai probabil să-i considere potențiali parteneri buni la sala de sport.

Diferențele par să reflecte cât de mult este considerată scuza ca fiind sub controlul persoanei, sugerează dr. Steinmetz.

Aceste rezultate sunt surprinzătoare, deoarece oamenilor le place să folosească lipsa timpului ca scuză atunci când nu pot face ceva. Ei echivalează lipsa timpului cu statutul social ridicat. Cu toate acestea, studiile sugerează că avem tendința de a crede că alții ar putea găsi timpul necesar să facă exerciții fizice sau să gătească mese sănătoase dacă ar fi suficient de motivați. De aceea, invocarea factorilor asupra cărora mulți dintre noi au mai puțin control, cum ar fi lipsa banilor, poate produce percepția că avem un mai bun autocontrol chiar și atunci când abandonăm rezoluția de Anul Nou sau ne luăm pauză de la un angajament", a precizat cercetătoarea.

Rezultatele, publicate la mijlocul lunii decembrie 2023 în Jurnalul European de Psihologie Socială, ar putea avea implicații pentru autoritățile publice și instituțiile private care fac campanii de conștientizare privind problemele de sănătate publică - și profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează cu persoanele obeze.

Lipsa timpului, o scuză neverosimilă

Dr. Janina Steinmetz a explicat: „Oamenii justifică adesea o dietă bazată pe fast-food sau cinele în fața televizorului spunând că sunt mai rapide decât cumpărarea și gătitul produselor sănătoase. Organizațiile care promovează stiluri de viață sănătoase sau care lucrează cu pacienții în jurul schimbării comportamentului pot contesta această afirmație exagerată că oamenii sunt „pur și prea ocupați” pentru a alege opțiunea sănătoasă. Ei pot promova mese sănătoase, dar ușor de preparat, folosind ingrediente la prețuri accesibile, sau beneficiile unei activități aerobice de chiar și o jumătate de oră. Acest lucru ar submina credibilitatea unei scuze foarte des întâlnite privitoare la lipsa timpului.”

De asemenea, studiul poate să aducă informații folositoare pentru oricine își caută un nou loc de muncă sau își caută dragostea.

„În interviurile de angajare și în chestionarele site-urilor de întâlniri, oamenii sunt adesea invitați să vorbească despre un eșec pe care l-au avut în viață. Evident, le-am avut cu toții, dar când explicăm de ce, dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau a unei relații amoroase, să dai vina pe factorii pe care nu i-ai putut controla te-ar putea ajuta să transmiți o imagine pozitivă. Deși cercetarea mea nu a analizat acele contexte, ar putea fi înțelept să eviți tentația de a da vina pe lipsa timpului”, a concluzionat dr. Steinmetz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite