Reciclarea în România, misiune imposibilă. Suma exorbitantă pe care o plătim UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează. De aceea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor încearcă să-i convingă pe cetățeni că trebuie să recicleze deșeurile pentru a atinge ţintele de colectare şi reciclare impuse de Europa.

România plătește numai pentru ambalajele de plastic nerecuperate sume imense Foto: Arhivă
România plătește numai pentru ambalajele de plastic nerecuperate sume imense Foto: Arhivă

În acest sens a fost lansată prima campanie naţională de informare şi educare a publicului privind modul de reciclare a deşeurilor, derulată de o instituţie publică, care are un buget de 10 milioane de lei şi se va derula timp de un an.

România, la capitolul reciclare, se află undeva la coada clasamentului şi acest lucru este cauzat, pe de o parte, de lipsa de infrastructură, dar şi de faptul că, deşi foarte mulţi cetăţeni spun că sunt interesaţi de colectarea separată şi de reciclare, adică peste 88%, în realitate lucrurile de fapt stau altfel. Ne confruntăm cu această contradicţie între voinţa cetăţeanului declarată în cadrul unui sondaj şi realitatea, modul în care cetăţenii se raportează practic la această problemă. Campania este finanţată Fondul de Mediu prin AFM şi este derulată de Ministerul Mediului timp de un an. Are un buget de 10 milioane de lei”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a adăugat că pe data de 1 decembrie campania „Reciclăm în România” va debuta în mediul online, iar din 15 decembrie vor fi difuzate primele spoturi radio-TV.

Rămâne de văzut dacă această campanie va rezolva problema blocurilor care au ghenă cu tub și nu au pubele speciale. În marile orașe, de exemplu, sunt cartiere întregi unde autoritățile locale iau prea puține măsuri pentru a-i obliga/ajuta pe oameni să arunce deșeurile separat.

Primăriile, bune de plată

Potrivit ministrului de resort, anual, autorităţile publice locale sunt obligate să plătească o serie de contribuţii la Fondul pentru Mediu atunci când nu realizează ţintele de colectare şi reciclare impuse de Comisia Europeană şi, implicit, de Ministerul Mediului. „În 2020, comunităţile, prin primăriile centrale, au plătit peste 110 milioane de lei, pentru nerealizarea ţintelor la nivel de comună sau oraş. Această sumă a crescut la 224 de milioane de lei, în 2021, şi probabil că va creşte şi în 2022. Sunt bani care ar fi putut fi redirecţionaţi către investiţii absolut necesare la nivel local – creşe, grădiniţe, spitale”, a subliniat demnitarul.

Legislația trebuie adaptată

Un reprezentant al societății civile a declarat, recent, că România plătește numai pentru ambalajele de plastic nerecuperate sume imense, dar și că legislația actuală nu a fost destul adaptată pentru a accelera procesul de reciclare. Concret, România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează, aceştia fiind bani „pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba”, a afirmat Raul Pop, expert deşeuri în cadrul Asociaţiei Ecoteca şi cofondator al Coaliţiei pentru Economie Circulară.

Am avut doi ani de scutire, 60 de milioane de euro, dar, oricum, şi 120-130 de milioane de euro este foarte mult. Sunt bani pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba”, a menţionat Raul Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite