Reacția lui Alfred Bulai la o inițiativă a studentelor SNSPA de combatere a hărţuirii sexuale
0Scandalul sexual în care profesorul Alfred Bulai este incriminat de mărturiile unor tinere care au relatat, pentru Snoop.ro o serie de abuzuri sexuale la care spun că au fost supuse pe vremea când frecventau SNSPA nu este primul strigăt de disperare al studentelor acestei universități.

În urmă cu câțiva ani pe când era studentă la SNSPA (2015-2018) și făcea practică la Centrul Filia, Adela Alexandru, acum expertă în egalitate de gen la același centru, a strâns, împreună cu câteva colege, peste 600 de semnături pentru o politică universitară privind prevenirea și combaterea hărţuirii sexuale.
Inițiativa pornise cu doar câteva luni înainte ca scandalul cu Ștefan Stanciugelu să explodeze, potrivit sursei citate.
Chiar Alfred Bulai a semnat documentul
Studentele voiau introducerea în Codul de etică al universității a unor sancţiuni corespunzătoare pentru hărţuire sexuală, măsuri concrete în caz că apar astfel de situații, un ghid pentru studenți, dar și campanii de prevenire şi consiliere psihologică gratuită pentru victime.
Mulți dintre profesori „păreau încântați de idee, (…), dar de fapt era doar o chestie de fațadă”, își amintește tânăra, potrivit Snoop.
Documentul a ajuns inclusiv la profesorul Alfred Bulai, care le-a primit pe inițiatoare la cursul său, a semnat inițiativa și le-a lăudat pe fete în fața colegilor.
„Opriți-vă!”
Studentele au reușit cu greu să depună propunerea și semnăturile la secretariatul Senatului.
„Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”, le-ar fi spus un membru al personalului administrativ, după cum își amintește activista.
Tânăra precizează că Senatul universității nu le-a invitat niciodată să discute despre demersul lor și că au primit un răspuns despre stadiul propunerii la mai bine de un an după depunerea propunerii, după ce Adela a chemat SNSPA în judecată.
SNSPA a transmis că propunerile făcute există deja în Carta și Codul de Etică.
„Există un cod foarte dur, adică un cod așa cum trebuie să fie un cod etic care privește și componenta aceasta”, a spus rectorul Remus Pricopie, contactat de Snoop.
Adela Alexandru spune însă că hărțuirea este definită în Codul de etică „abstract” și „vag”.
Potrivit activistei, Carta SNSPA „nu spune cu subiect și predicat care sunt formele pe care le îmbracă hărțuirea sexuală. (…) Ar trebui să dea o listă (de exemple), să spună că nu este exhaustivă ”, explică Adela , care tocmai asta voia să schimbe prin inițiativa pornită în urmî vu câțiva ani.
Deznodământul inițiativei studentelor SNSPA de combatere a hărţuirii sexuale
Universitatea a susținut în instanță că nu trebuia să-i răspundă Adelei, deoarece reprezintă un grup informal, nu un ONG.
SNSPA a modificat în cele din urmă Carta, în 2019, dar fără a ține însă cont de propunerile studenților relatează, pentru sursa citată, fosta studentă.
Adela Alexandru consideră că rezistența SNSPA la schimbare „are de-a face mai ales cu ideea complet greșită, că dacă tu ca universitate îți modifici procedurile cu privire la hărțuire sexuală, admiți că ai această problemă. Iar asta va duce la un număr mai scăzut de persoane care vor dori să vină către universitate”.
Amintim că luni, după izbucnirea scandalului sexual în care profesorul și sociologul Alfred Bulai e acuzat de mai multe studente că le-a cerut să se dezbrace în fața lui, Școala Națională de Studii Politice și Administrative a anunțat că va lua măsuri în acest caz.
„Imediat după apariția acuzațiilor în presă, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după consultarea cu președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și cu decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, s-a autosesizat și a solicitat Comisiei de Etică a SNSPA o analiză urgentă și detaliată a situației. Comisia va strânge toate probele necesare și va audia toate părțile implicate pentru a stabili faptele și va aplica sancțiunile corespunzătoare, dacă se impun. De asemenea, rectorul SNSPA a solicitat domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația. Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.
Profesorul și sociologul Alfred Bulai a făcut, între timp, cerere de pensionare de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Alfred Bulai neagă acuzațiile de abuz sexual aduse de studente
Potrivit afirmațiilor sale către fete, dezvăluite de site-ul de investigații Snoop, profesorul Alfred Bulai consideră că studentele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”, și le spune cum trebuie să se poarte pentru ca bărbatul „să se simtă puternic”, provoacându-le.
O fostă studentă la SNSPA a relatat pentru sursa citată cum a ajuns să-și dea hainele jos în fața lui Alfred Bulai, atunci prodecanul Facultății de Științe Politice.
„Tremuram și mă dezbrăcam”, povestește Alexandra.
Alfred Bulai neagă că lucrurile ar fi stat astfel.
„Habar n-am de această chestiune. Sigur este că nu s-a dezbrăcat. Nu există o asemenea cerință”, a spus cunoscutul analist politic, potrivit sursei citate.
Polițiștii îl investighează pe Alfred Bulai cu privire la folosirea funcției în scop sexual
Tot luni, Poliția Capitalei a anunțat tot că a început investigații în cazul sociologului Alfred Bulai, pentru infracțiunea de „folosirea funcției în scop sexual”.
„Cu privire la informațiile apărute în spațiul public, ce fac referire la faptul că, un cadru didactic al unei Universități din București ar fi avut un comportament nepotrivit față de mai multe studente, Serviciul Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele: Polițiștii Capitalei au demarat investigațiile, față de persoana în cauză urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, potrivit unui comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB).
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 1 Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea funcției în scop sexual, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.