Raluca Turcan: Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. E nevoie doar de un pic de curăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că pensionarea anticipată nu poate fi eliminată, însă că este nevoie de “un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate”. Oficialul din Guvern a spus că inspectoratele teritoriale de muncă vor face o verificare temeinică în rândul angajatorilor care fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite.

"Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă şi implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câştigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanţelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanţă, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD şi a câştigat. Asta doar pentru că legislaţia lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligaţie şi în paralel să stimulăm menţinerea în activitatea profesională”, a declarat la ntena 3, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea spunea anterior că nu va creşte vârsta de pensionare, decât pentru cei care doresc acest lucru, şi nici stagiul minim de cotizare. În schimb, preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirma miercuri că au fost discuţii despre creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte.

“Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranţa de viaţă la naştere, calitatea vieţii active şi speranţa de viaţă la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toţi aceşti trei indicatori.

În UE se vorbeşte despre creştere vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 ţări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar şi mijloace stimulative de menţinere în viaţa activă.

Avem vreo două sau trei ţări care au doar mijloace stimulative şi două ţări, România şi Grecia, care au doar sancţionări în privinţa pensionării anticipate.

Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menţinerea, în viaţa activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislaţia în vigoare şi în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate”, afirmă Turcan.

Coaliţia de guvernare a decis, săptămâna trecută, că e nevoie de elaborarea unei noi legi a pensiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite