Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la UE. Trebuie asigurate condiţii de confort profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila participă, joi, la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS FOTO Inquam Photos / George Calin
Alexandru Rafila participă, joi, la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS FOTO Inquam Photos / George Calin

Peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană, alături de alţi profesionişti din domeniul sanitar, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El consideră că, pe lângă creşterea veniturilor, trebuie asigurate condiţii de confort profesional pentru ca profesioniştii din sistemul medical să rămână în ţară.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Alexandru Rafila participă, joi, la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, eveniment organizat de Biroul Regional pentru Europa al organizaţiei la Istanbul, Turcia.

Conform sursei citate, la întâlnire participă miniştri de resort din Regiunea Europeană, experţi internaţionali, organizaţii partenere şi state din Regiunile OMS Africa şi Estul Mediteranei. Reuniunea are ca obiectiv coordonarea şi integrarea acţiunilor guvernelor, ale societăţii civile şi ale comunităţii internaţionale privind acordarea asistenţei umanitare şi de sănătate refugiaţilor şi migranţilor. 

Ministrul Sănătăţii Alexandrul Rafila a participat la primul panel al conferinţei şi a abordat problema necesităţii unei strategii comune privind resursele umane în sănătate, deoarece accesul universal la servicii de sănătate nu va fi posibil dacă nu există profesionişti, inclusiv în zonele mai puţin dezvoltate. 

"Peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat şi alţi profesionişti din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului”, a declarat Rafila. 

În a doua parte a panelului, Alexandru Rafila a prezentat măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru accesul neîngrădit la servicii de sănătate al refugiaţilor din Ucraina şi eforturile pe care Ministerul Sănătăţii le face pentru controlul tuberculozei, HIV şi al bolilor prevenibile prin vaccinare în rândul acestora. Ministrul a reafirmat solidaritatea României cu victimele războiului din această ţară. 

Conform sursei citate, Guvernul este direct implicat în furnizarea de ajutoare autorităţilor şi cetăţenilor ucrainieni şi a pus la dispoziţie platforma "Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” prin care ofertele de asistenţă umanitară în care sunt centralizate şi direcţionate rapid către beneficiari. 

Cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României au acelaşi drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca şi cetăţenii români. România a pus, de asemenea, la dispoziţie 3.300 de paturi care pot primi răniţi din Ucraina în spitale din toate judeţele ţării. De asemenea, toţi cetăţenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare şi asistenţă de medicină dentară.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite