Punct de lucru SMURD, deschis la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) are, începând de joi, un punct de lucru SMURD în cadrul centrului de primiri urgenţe, dotat cu ambulanţă de terapie intensivă care deserveşte pacientul critic, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Există un plan privind creşterea capacităţii de intervenţie, de urgenţă, în Bucureşti, atât la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cât şi la SMURD. Aici la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti avem primul echipaj care va funcţiona permanent cu plecare de la o altă unitate de primiri urgenţe decât cea din Floreasca. Coordonarea este unitară şi rămâne la Floreasca, dar începem să amplasăm puncte care sunt deservite de alţi colegi din UPU decât cei din Floreasca", a explicat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), începând de joi cazurile critice din zona Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti vor fi preluate de medicii din UPU a acestei unităţi sanitare, care au la dispoziţie o maşină de terapie intensivă mobilă.
"De acum pentru cazurile critice va pleca de aici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, maşina de terapie intensivă mobilă pentru zonele mai apropiate. Este un punct care va deservi zonele de lângă spital, echipajele vor merge fie pe intervenţie primară, adică primii sosiţi la caz, fie vor merge în sprijinul acelor echipaje, cum ar fi cele de prim-ajutor cu asistent de la serviciile de ambulaţă, dar chiar şi în sprijinul paramedicilor, care intervin la urgenţe cu motociclete. Maşina are pe ea echipament de terapie intensisvă complet, este la standarde europene şi vine în completarea echipajelor SMURD pe care le avem", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai arătat că la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat o creştere de personal cu 100 de posturi, care urmează să fie ocupate până la sfârşitul anului. De asemenea, Arafat a menţionat că deschiderea acestui centru UPU SMURD va creşte rapiditatea intervenţiei la cazurile critice, care poate fi asigurată prin maşina de terapie intensivă.

Totodată, secretarul de stat a explicat care sunt termenele legale pentru ajungerea la cazurile grave.

"Vorbim de opt minute în 90% din cazuri pentru echipajele de prim-ajutor şi 15 minute pentru echipajele de terapie intensivă. La acestea, se dă peste tot în lume, un procent pentru că întotdeauna există câteva cazuri, mici, este adevărat, în care nu poate fi respectat timpul şi acesta se prelungeşte", a mai spus Raed Arafat.

Autorităţile intenţioneză să deschidă alte două puncte UPU SMURD cu echipaj de terapie intensivă la spitalele Elias şi "Bagdasar Arseni".

"Intenţionăm să deschidem alte puncte cu echipaj de terapie intensivă la Elias şi Bagdasar Arseni, atunci când vom avea suficient personal instruit, pentru că activitatea cu personal de la SUUB a început cu mai mult timp în urmă. Personalul UPU trebuie instruit, ei trec printr-un proces de instruire prespital", a declarat doctorul Bogdan Oprişa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

Medicul mai precizat că este nevoie ca în Bucureşti să existe un număr mai mare de echipaje de terapie intensivă sau echipaje de urgenţă C1 ale Serviciului de Ambulanţă, pentru cazurile grave.

"Era nevoie de încă un punct, iar cel de la spitalul Universitar modifică semnificativ activitatea în prespital. Diferenţa este de la SUUB se va putea pleca acum cu maşinile de terapie intensivă la cazurile grave, până acum se putea pleca numai de la Spitalul Floreasca", a mai spus Opriţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite