Proiect european. Elevi şi studenţi pregătiţi pentru medicină la Spitalul „Marie Curie”. Cei mai buni vor primi şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Burnei este coordonatorul unui proiect european de 2 milioane de lei FOTO Eduard Enea
Profesorul Burnei este coordonatorul unui proiect european de 2 milioane de lei FOTO Eduard Enea

Peste 150 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti vor avea posibilitatea să se pregătească intens în cadrul unor stagii de formare de trei săptămâni care se vor derula cu fonduri europene la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală.

Mediciniştii, ale căror noţiuni teoretice şi practice vor fi testate în etapa finală a stagiului, vor fi răsplătiţi cu premii în bani şi cu subvenţii de 1.000 de lei pentru cele trei săptămâni de practică.
 
Nu doar studenţii la medicină sunt vizaţi de acest proiect european, ci şi elevi din cinci licee bucureştene. Aceştia din urmă vor putea participa la cursuri de consiliere profesională şi vor putea discuta cu doctori de la Spitalul „Marie Curie” pentru a-şi putea da seama dacă meseria de doctor li se potriveşte pe deplin.

Concret, proiectul coordonat de profesorul Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică din unitatea sanitară amintită, îşi doreşte să-i atragă în meserie pe cei care au într-adevăr har şi vocaţie pentru medicină şi nu aleg o astfel de specializare doar pentru bani.

„Deficitul este mare. Studenţii vor avea posibilitatea să-şi folosească acea chemare pe care fiecare dintre noi o are. Sigur, la finalul stagiului, vor fi şi studenţi care îşi vor da seama că această specialitate nu este pentru ei. Cei interesaţi vor putea face parte din grupul nostru ştiinţific, sunt peste 160 de teme ştiinţifice care trebuie dezbătute”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Gheorghe Burnei.

Studenţii care fac practică nu au noţiuni elementare de medicină

Medicul arată că de mai bine de 15 ani, studenţii la medicină care ajung să facă practică în spital nu au noţiuni elementare de chirurgie.

„Este un deficit al întregului sistem de învăţământ medical din Uniunea Europeană. Nu ne putem permite să pierdem timpul cu aceste noţiuni. Prin urmare, ele trebuie însuşite prin tot felul de modalităţi, iar asemenea proiecte, ca cel de faţă, sunt de bun augur”, a completat chirurgul.

Astfel, norocoşii care vor fi selectaţi vor învăţa ce presupune strategia pregătirii unei operaţii, cum se fac nodurile şi suturile şi se vor pune la curent cu ABC-ul chirurgiei. În plus, ei vor învăţa care sunt diferenţele între ortopedia pentru copii şi cea pentru adulţi. „S-au făcut o serie de abuzuri din acest punct de vedere, dar lucrurile încep să se remedieze”, a mai explicat şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică.

Deficit major de cadre medicale la Spitalul „Marie Curie”

În ceea ce priveşte nevoia unui astfel de proiect într-un spital universitar, cum e „Marie Curie”, Daniel Buzatu, managerul unităţii medicale, spune că deşi au fost scoase locuri la concurs, există încă un deficit major de personal medical, în special la capitolul asistente medicale.

„Pe fondul migraţiei, este foarte important să avem o pepinieră de medici specialişti, iar proiectul de faţă, asta face, îi atrage pe cei mai buni. Ce este cel mai important este ca viitorii medici să aibă har, să aibă acea aplecare asupra meseriei”, a precizat Buzatu.

Potrivit acestuia, din spital lipsesc specialiştii pe terapie intensivă dar şi cei de ortopedie pediatrică. „În ultima vreme, la concursurile pe care le organizăm se prezintă cadre medicale, dar ceea ce trebuie să se înţeleagă este că lucrăm cu persoane foarte bine pregătite, mai ales că pacienţii noştri sunt copii”, a declarat şeful unităţii sanitare.

Deşi stagiile de formare, care se vor derula în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015 îi vizează pe cei mai buni, Buzatu admite că nu există garanţia că ei vor rămâne să profeseze în România. „Pleacă din cauza salariilor. E păcat, pentru că se investesc mulţi bani în formarea lor”, a conchis managerul.

A renunţat la ideea de a profesa în străinătate

Interesată de stagiul de practică este şi Camelia, studentă în anul V la medicină, care a renunţat la ideea de a pleca în străinătate, deşi gândul că acolo va duce un trai decent nu-i dă pace nici în acest moment. A venit plină de speranţă la prezentarea proiectului şi spune că, cel mai probabil, va opta pentru ortopedie pediatrică la rezidenţiat.

„ Nu pot renunţa la chirurgie şi îmi plac foarte mult copiii. Chiar şi lucrarea de licenţă o pregătesc tot pe acest domeniu”, a punctat tânăra, care a reuşit să intre de câteva ori şi în sala de operaţie. Chiar şi colegi de-ai săi, din alte state europene sunt interesaţi să participe la programul de formare. Prima serie de studenţi va începe stagiul de trei săptămâni, unde prezenţa este obligatorie, în luna septembrie 2014.

Prioritate în rândul studenţilor vor avea cei din anii terminali, care studiază ortopedia pediatrică la universitate. Cele mai bune rezultate vor fi răsplătite cu premii şi menţiuni. Înscrierile se pot efectua online, pe site-ul www.ortopediepediatrică.ro, începând cu 20 iulie 2014.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite