Proiect de lege pentru „reglementarea relațiilor familiale”, pe lista priorităților Guvernului pe anul 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul proiectelor de pe lista priorităților legislative ale Guvernului, aprobată joi în ședința Executivului, un act normativ aflat în lucru la Ministerul Familiei prevede „reglementarea relațiilor familiale”. Inițiativa ar urma să fie finalizată și aprobată în iunie.  

Inițiativa ar trebui să ajungă pe masa Guvernului în iunie FOTO Shutterstock
Inițiativa ar trebui să ajungă pe masa Guvernului în iunie FOTO Shutterstock

Potrivit documentului care cuprinde programul legislativ al Guvernului, aprobat în ședința de joi, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are în lucru un proiect pentru „reglementarea relațiilor familiale”.

Ce prevede proiectul

„Scopul Legii privind familia din România este să ofere un cadru legal cuprinzător și echitabil pentru reglementarea relațiilor familiale și protejarea drepturilor și intereselor membrilor unei familii”, arată sursa citată.

Principalele reglementări ale legii sunt:

„1. Definirea familiei: Precizarea conceptului de familie, recunoașterea diversității formelor de familie (familia tradițională, familia monoparentale, familii adoptive, etc.);

2. Drepturile și responsabilitățile părinților: Stabilirea drepturilor și obligațiilor părinților față de copii, inclusive dreptul la custodie, vizitare, susținere financiară și responsabilitatea pentru educația și bunăstarea copiilor;

3. Protecția copiilor: Asigurarea unui cadru legal pentru protejarea copiilor împotriva neglijenței, abuzului și exploatării, inclusive măsuri de intervenție în situații de abuz sau neglijare;

4. Reglementarea căsătoriei și a divorțului: Stabilirea condițiilor și procedurilor pentru încheierea căsătoriei, precum și regulile și procedurile pentru divorț, custodie și împărțirea bunurilor;

5. Adopția și protecția persoanelor vulnerabile: Precizarea legislației în vigoare pentru procesul de adopție, asigurarea protecției și sprijinului pentru copiii fără părinți sau pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii;

6. Protecția victimelor violenței domestic: Stabilirea măsurilor și resurselor/instituțiilor responsabile pentru prevenirea și protejarea victimelor violenței domestic, inclusive ordine de protecție și acces la servicii de consiliere și sprijin”, mai arată sursa citată. 

Tema redefinirii familiei

Inițiativa vine în contextul în care eșecul referendumului pentru familia tradițională, din 2018, nu a epuizat subiectul redefinirii căsătoriei în Constituție, dovadă fiind ultimele dezbateri pe subiect, tema putând fi una importantă în contextul anului electoral 2024, potrivit specialiștilor.

România trebuie să prezinte, până pe 25 martie, propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurillor formate din persoane de acelaşi sex.

Ce proiecte pregătesc ministerele 

Pe lista priorităților mai sunt alte 32 de proiecte care ar urma să intre în aprobarea Guvernului pentru ca mai apoi să fie trimise spre dezbatere în Parlament.

Pentru prima sesiune, Guvernul are în vedere un alt proiect pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu termen în martie. 

Un alt proiect, cu termen în mai, prevede Sistemul Național de Management Integrat al Situațiilor de Criză. Inițiativa propune „crearea cadrului juridic și instituțional pentru asigurarea managementului integrat al situațiilor de criză și stabilitatea principiilor și regulilor generale privind acțiunea unitară, pe plan național, a autorităților și instituțiilor cu atribuții în domeniu, în scopul apărării și promovării intereselor naționale de securitate și participării României la managementul crizelor pe plan internațional, în conformitate cu legislația națională și cu tratatele la care România este parte”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite