PROIECT ANCOM vrea să reglementeze serviciile de internet şi telefonie destinate persoanelor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele surdo-mute vor avea un pachet care va conţine SMS-uri nelimitate FOTO Arhivă Adevărul
Persoanele surdo-mute vor avea un pachet care va conţine SMS-uri nelimitate FOTO Arhivă Adevărul

Utilizatorii cu dizabilităţi de vedere, auditive sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie şi internet care vor conţine resurse de consum optimizate în funcţie de necesităţile lor specifice.

Potrivit unui proiect de decizie ala Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), furnizorii vor pune la dispoziţia utilizatorilor cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire pachete de servicii mobile care să includă cel puţin SMS-uri nelimitate în reţea şi 150 de SMS-uri naţionale la un tarif de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), potrivit Mediafax.

Totodată, furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilităţi vizuale pachete care să conţină cel puţin 300 de minute naţionale contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte fixe pachete de comunicaţii care să conţină cel puţin 350 minute lunare naţionale la un tarif de maximum 3 euro/lună (inclusiv TVA).

De asemenea, cu ajutorul funcţiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piaţă, aceştia vor avea posibilitatea utilizării serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care să conţină, în cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi, în cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/lună (inclusiv TVA).

În plus, utilizatorii cu dizabilităţi se vor putea înscrie într-o bază de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilităţi suplimentare, precum accesul la serviciul de relaţii cu clienţii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilităţi auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilităţi vizuale.

De asemenea, furnizorii de comunicaţii vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilităţi, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicaţii pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicaţii pe care aceştia intenţionează să le achiziţioneze, precum şi să le pună la dispoziţie o secţiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi anumite informaţii necesare utilizatorilor cu dizabilităţi.

ANCOM a iniţiat proiectul de decizie supus luni consultării publice în urma constatării faptului că ofertele furnizorilor de servicii de comunicaţii, deşi diversificate din punct de vedere al planurilor tarifare, nu răspund în totalitate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi.

De exemplu, utilizatorii de telefonie mobilă cu dizabilităţi auditive sau de vorbire folosesc în special SMS-uri şi internet pe mobil, celelalte beneficii incluse în pachetele tarifare, constând în apeluri telefonice, neputând fi utilizate de către aceştia.

În România, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la data de 30 iunie 2014 erau înregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulţi şi copii).

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO Culmea telefoniei: surdomut în război cu Cosmote: „Vreau doar SMS-uri!”

Floricel Florea s-a săturat să plătească minutele cu care nu are ce face. Bărbatul este surdomut şi vrea ca oferta lui să cuprindă doar SMS-uri, lucru pe care nu a reuşit să îl obţină. Compania de telefonie mobilă nu îl satisface pe surdomut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite