Prima reacţie a ministrului Sănătăţii cu privire la scandalul de la Spitalul Foişor din Capitală. Cum explică Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/inquam
Imagine/inquam

După ore bune de tăcere pe tema scandalului iscat de evacuarea pacienţilor din Spitalul de Ortopedie Foişor, ministrul Sănătăţii vine cu explicaţii despre criza generată la spital.

După ce a tăcut ore bune, aproape de ora 01:00 a zilei de sâmbătă, în urma sfătuirii cu consilierii săi, Vlad Voiculescu a decis să vorbească despre subiect. El a explicat că situaţia din spitalele din Bucureşti este critică şi că nu mai există locuri în secţiile ATI pentru pacienţii cu COVID-19.

   

”Precizări în legătură cu situaţia regretabilă creată în această seară la spitalul Foişor.

Situaţia pacienţilor Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubati şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti.

Transformarea spitalului Foişor în spital Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.

Evacuarea şi transferul pacienţilor Covid-19 negativ care au fost internaţi la Spitalul Clinic Foişor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparţine de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Spitalul Foişor a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.

La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foişor erau internaţi un număr de 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pt intervenţii chirurgicale iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.

Toţi pacienţii au fost externaţi de către medicii curanţi, ţinând cont de starea lor de sănătate şi de indicaţiile de tratament. Conform informaţiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru toţi cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanţă.

Ministerul Sănătăţii va urmări alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia tuturor pacienţilor transferaţi din spitalul Foişor.

Ministerul Sănătăţii va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru operaţionalizarea de urgenţă a îngrijirii pacienţilor Covid-19 în spitalul Foişor.

Ministerul Sănătăţii va solicita o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia.”, se arată în comunicatul ministerului condus de Vlad Voiculescu.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite