Premieră la Spitalul Colentina: femeie de 48 de ani, operată pe creier, în timp ce vorbea, râdea şi desena pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a efectuat, în premieră pentru sistemul public din România, o operaţie pe creier unei paciente care a rămas perfect trează pe durata intervenţiei.

Medicii anestezişti Lelia Iliescu şi Adriana Badea au făcut posibilă operaţia pe creier în  timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea şi desena pe hartie.

„Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică, pacienta primeşte iniţial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi începe intervenţia chirurgicală. Când se ajunge la formaţiunea tumorală, adică după 20-30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă şi a efectuat diferite teste de evaluare a funcţiilor motorii şi senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite” , a precizat doctorul Lelia Iliescu, într-un comunicat de presă.

Alături de medicii neuroanestezisti, la intervenţia în premieră, au participat neurochirurgii Dr. Ionuţ Gobej şi Dr. Dorin Bica precum şi medicul neurolog Dr. Laura Crăciun.

Intervenţia este decontată prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienta nu a trebuit să suporte niciun fel de coplată.

Operaţii similare se fac şi în sistemul privat

Însă asemenea intervenţii nu reprezintă o premieră pentru sistemul privat de sănătate. În urmă un doi ani, o tânără de 26 de ani, a fost operată pe creier la un spital privat din Capitală în timp ce era conştientă. Medicii au vorbit cu ea în trei limbi în timpul intervenţiei: română, engleză şi franceză.

Tânăra fusese diagnosticată cu tumoră cerebrală. La finalul operaţiei, care a durat patru ore şi jumătate, tumora a fost extirpată, tânăra catalogând experienţa ca fiind una „interesantă”.

Pe aceeaşi temă:

FOTO O tânără de 26 de ani, operată pe creier în timp ce era conştientă. Medicii au vorbit cu ea în trei limbi în timpul intervenţiei: română, engleză şi franceză

O tânără de 26 de ani din Capitală, diagnosticată cu tumoră cerebrală, a fost operată vineri, fiind conştientă tot timpul intervenţiei chirurgicale, după ce a fost supusă unei anestezii deosebite care le-a permis medicilor să verifice constant dacă limbajul tinerei nu este în vreun fel afectat. La finalul operaţiei, care a durat patru ore şi jumătate, tumora a fost extirpată, tânăra catalogând experienţa ca fiind una „interesantă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite