Premieră: A fost lansat Registrul donatorilor de plasmă convalescentă COVID-19. Cum putem dona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul covidplasma.ro a creat în premieră în România un registru special dedicat donatorilor de plasmă convalescentă COVID-19 pentru a ajuta procesul de donare de plasmă din partea foştilor pacienţi.

Registrul Donatorilor de Plasmă Convalescentă COVID-19 este deschis tuturor celor care au depăşit cu bine infecţia cu noul coronavirus şi doresc să-şi ajute semenii să învingă şi ei boala, potrivit unui comunicat. 

Toţi ex-pacienţii COVID-19 care vor să doneze plasmă se pot înscrie accesând linkul https://covidplasma.ro/registrul-donatorilor/ 

„Acest registru are drept scop să permită înregistrarea cât mai devreme a donatorilor şi programarea acestora cât mai rapid posibil pentru donarea de plasmă, astfel încât fiecare donator de plasmă convalescentă să poată dona de mai multe ori, salvând astfel până la 9 vieţi. Precizăm că aceste persoane pot dona de mai multe ori în perioada de hiperimunitate, adică acea perioadă limitată în care plasma lor are o concentraţie ridicată de anticorpi anti-Covid-19. Timpul este esenţial, iar întregul sistem trebuie gândit şi pus în practică pentru ca plasma colectată de la convalescenţi să ofere maximul de ajutor posibil actualilor pacienţi.”

Se crează astfel o bază de date cu potenţiali donatori, care poate fi pusă la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a putea începe colectarea de plasmă convalescentă în vederea tratării pacienţilor COVID-19. 

Portalul covidplasma.ro garantează confidenţialitatea tuturor înscrierilor, urmând ca cei înscrişi să fie contactaţi de către centrele de transfuzie sanguină de îndată ce procedura donării de plasmă convalescentă devine operaţională în România. 

”Reamintim că Bucureşti şi Iaşi sunt primele două oraşe din România în care sunt instalate echipamente pentru colectarea de plasmă de la donatori. Noi oraşe din ţară vor beneficia în zilele următoare de echipamente de colectare, iar colectarea va fi demarată imediat ce Ministerul Sănătăţii aprobă procedurile pentru donare”, se mai arată în comunicat. 

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite