Peste 70.000 de români dețin arme letale de foc. Anunțul ministrului de Interne

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că în România sunt aproximativ 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale de foc, supuse periodic unor controale.

Românii dețin arme letale FOTO: Arhivă
Românii dețin arme letale FOTO: Arhivă

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, spune că în România nu există un fenomen legat de numărul cetățenilor care dețin arme letale de foc, în condițiile în care sunt aproximativ 71.000 de persoane care dețin astfel de arme.

"În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri - arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare - şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale. În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist. Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici", spus ministrul de Interne la Digi 24. 

Acesta a mai precizat că cazurile din ultima perioadă, care au implicat existența unor astfel de arme, cu foști angajați din poliție de la București și Covasna, sunt izolate, fără a reprezenta un risc la nivel național.

"E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare. Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări", a mai declarat Cătălin Predoiu.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite