Peste 200.000 de persoane din etapa a II-a au fost programate pentru vaccinare până duminică. Ce categorie nu mai poate fi înscrisă de către medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 15-17 ianuarie, pe platforma informatică au fost realizate peste 200.000 de programări pentru etapa a doua de vaccinare. Oficialii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au explicat şi care sunt metodele de înscriere puse la dispoziţie, precizând că medicii de familie nu vor mai fi implicaţi în procedura de înscriere a bolnavilor cronic care nu se regăsesc în baza de date a CNAS ca având respectivele afecţiuni.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că în perioada 15 ianuarie, ora 15.00, până duminică, ora 11.00, pe platforma informatică au fost realizate s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare, dintre care 115.954 adulţi peste vârsta 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale.

„Din punct de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel: 

- individual direct în platformă - 104.655 de persoane 

- prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane 

- telefonic, prin Call Center - 29.825 de persoane 

- prin intermediul angajatorului - 61.447 de persoane din domenii esenţiale 

Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, recomandăm cetăţenilor să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare”, arată un comunicat de presă al instituţiei. 

Metodele de programare

STS mai precizează că persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare: 

1. Individual, direct în platformă 

2. Prin intermediul unui aparţinător – pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar 

3. Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială

Sursa citată mai spune că prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice

„Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS”, arată comunicatul STS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25 

Pentru oricare dintre variantele de înscriere şi programare, persoana deţine responsabilitatea legală asupra datelor declarate, completează sursa menţionată. 

STS precizează că a asigurat şi va asigura în continuare tot suportul tehnic necesar pentru buna funcţionare a platformei de programare programare.vaccinare-covid.gov.ro, în funcţie de cerinţele operaţionale stabilite şi transmise de autorităţile medicale.

Medicii de familie eliminaţi din procedura de înscriere

De altfel, mai mulţi medici de familie au reclamat faptul că nu pot înregistra bolnavi cronici pentru vaccinarea anti-COVID, deşi aceştia sunt la evidenţa medicilor cu astfel de afecţiuni. CNAS a explicat sâmbătă că asta se întâmplă pentru că, în sistem, „în acest moment nu se văd decât cazurile care s-au tratat cu decontări de la Casă, la spitalele publice”. 

Astfel, potrivit CNAS, bolnavii cronici care nu sunt în „evidenţa Casei”, adică cei care nu şi-au decontat prescripţiile medicale sau analizele la stat sau la privat prin Casă şi au ales să şi le plătească singuri din propriul lor buzunar, acum nu apar în sistem. 

„Am portat în platformă statistica bolnavilor cronici din evidenţa Casei din 2016 până acum, tocmai să nu defavorizăm, să cuprindem cât mai mulţi. Vom reveni. Vom vedea ce pot face bonavii cronici aflaţi în această situaţie”, a explicat pentru Liberatea.ro.  Mihaela Tănase, consilieră de comunicare la CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite