Pagina cititorului
0
Porumbiţa Burăţ spune că se numără printre cei mai fideli cititori ai ziarului „Adevărul“.
„Îmi place să fiu informată"
Are 42 de ani, şi lucrează ca vânzătoare, iar în urmă cu un an a ales să se aboneze la „Adevărul". „Îmi place să fiu tot timpul informată. Pe lângă programele pe care le vizionez la televizor, timpul liber îl petrec răsfoind ziarul", povesteşte Porumbiţa. Subiectele care o interesează cel mai mult sunt cele despre tineri, mărturisind că de multe ori unele dintre acestea au ajutat-o să-i sfătuiască pe Alexandru şi Claudia, cei doi copii ai săi. „Tinerii sunt dificili, iar eu, ca mamă, trebuie să fiu la curent cu noutăţi pentru a putea comunica cu ce doi copii ai mei", povesteşte ea.Femeia mai spune că este interesată să citească despre locuri de muncă vacante, pentru că perioada de studii a celor doi copii se termină în curând şi ar dori să-i ajute cât poate.
Mai cultivăm grâu?
Desigur că mai cultivăm, întrucât ţara noastră are condiţii favorabile pentru această cultură, iar agricultorii au o experienţă îndelungată în acest domeniu.Dar necazurile întâmpinate îi determină pe mulţi să-şi pună această întrebare. În ţara noastră, cheltuielile efectuate cu o tehnologie medie de cultivare a grâului de toamnă ajung la aproximativ 1.500 de lei pe hectar. La o producţie de 3.000 de kilograme la hectar şi la preţurile care s-au practicat în această vară, cultura nu este rentabilă.
Diverşi samsari au plătit 0,35 - 0,40 de lei pe kilogram, luând grâul direct de la combină, din câmp. Cultivatorii, neavând spaţii pentru depozitare şi având nevoie de bani, l-au vândut la acest preţ, prin care, în cel mai bun caz, au obţinut 1.200 de lei, deci au muncit în zadar. Cei care au preluat grâul l-au dat la export sau l-au depozitat în spaţiile proprii (foste silozuri ale statului). Acum preţul a ajuns la 0,56 - 0,70 de lei pe kilogram, iar în perioada de iarnă şi de primăvară va creşte şi mai mult. Prin urmare, aceşti samsari vând la preţuri foarte mari şi realizează profit de peste 100% fără să facă nimic, aceasta ducând la scumpirea pâinii. La export s-au vândut peste două milioane de tone de grâu din cel cumpărat direct din câmp, fără TVA, cu importante pierderi la buget.
Spre primăvară, când se epuizează stocul de grâu al firmelor de panificaţie, se va importa la preţ dublu şi chiar mai mult, scumpind pâinea.De ce nu obţinem producţii mai mari? Pentru că nu alocăm suficiente fonduri pentru cultura grâului. Pentru că asigurarea cu îngrăşăminte chimice în UE se alocă 80 de euro la hectar, iar în România doar 22 de euro. Cheltuielile cu pesticidele pentru grâu în UE sunt de 71 de euro la hectar (Franţa alocă 138 de euro), iar la noi de 18 euro.
Vasile Popescu