Pacienţii cu hepatita C ar putea plăti o parte din tratament dacă nu respectă indicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii cu hepatită C, care nu îşi respectă schema de tratament sau nu îşi iau medicamentele, ar putea fi obligaţi ca la următorul tratament să suporte o parte din costul acestuia. Cel puţin aşa a anunţat preşedintele CNAS care a subliniat că dacă nu este administrat corect, tratamentul pentru hepatita C, care este foarte scump, este luat degeaba.

Preşedintele Casei Naţional de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a precizat, marţi, că pacienţii cu hepatită C primesc degeaba medicamente foarte scumpe, de ultimă generaţie, dacă nu le administrează corect.

Astfel, Ciurchea a precizat că ia în calcul introducerea unei clauze care să oblige pacientul să suporte o parte importantă din costul medicamentelor dacă nu ia tratamentul atunci când îi prescrie medicul şi conform indicaţiilor acestuia.

„Poate că sună prea dur sau cinic, dar dacă nu iei medicamentele, la următorul tratament va trebui să contribui cu un procent important”, a spus preşedintele CNAS.

De asemenea, managerul Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală, Narcis Copcă, a precizat că, în astfel de cazuri, statul ar trebui să nu se mai îngrijească de aceşti pacienţi, adică să aplice aceeaşi politică funcţională în alte state din străinătate.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş Adrian Străinu Cercel a explicat că administrarea tratamentului pentru hepatică C este foarte strictă şi trebuie să se facă cu foarte mare atenţie, pentru că, în caz contrar, virusul ar putea deveni mutant, iar acest lucru ar duce într-un timp mult mai scurt la ciroză hepatică.

Pacienţii au protestat în Capitală pentru a cere acces la noile terapii

Mai mulţi pacienţi cu afecţiuni hepatice au protestat luni, în faţa Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C. 

„Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un semnal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). 

Protestatarii nu au cerut însă doar acces la terapiile noi ci şi demararea unui program naţional pentru depistarea bolii. „Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B”, a precizat Debu. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Pacienţii cu hepatită C, protest în faţa Guvernului: „Vrem fapte, nu vorbe!”

Mai mulţi pacienţi cu afecţiuni hepatice au protestat luni, între orele 10.00 - 13.30, în faţa Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C. Pe de altă parte, autorităţile afirmă că în cel mult trei săptămâni va fi semnat şi contractul prin care să li se acorde tratament de ultimă generaţie bolnavilor aflaţi în stadii avansate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite