Ordonanţa pe Sănătate: critici şi de la privaţi, şi din partea sistemului de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa care le permite pacienţilor să se trateze gratuit în spitalele private continuă să aibă mari ecouri în mediul public. Patronatul furnizorilor de servicii medicale private (PALMED) a anunţat că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi să nu mai ofere tratamente gratuite  pacienţilor pentru că le-a fost interzis să perceapă coplata până în 2021.

În acelaşi timp, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că spitalele private vor goli de resurse sistemul public de sănătate. Asta după ce ministrul Sănătăţii a explicat că pacienţii cu infarct, atac cerebral sau cancer vor avea acces rapid la cel mai apropiat spital, fie el de stat sau privat.

Reamintim că potrivit OUG adoptată marţi pacienţii cronici sau care au nevoie de tratament medical de urgenţă se vor putea trata şi în privat fără să plătească. „Modificările dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat”, transmite Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit sursei citate, infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România din cauza centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke. În acest mod, numărul spitalelor în care se vor rezolva astfel de cazuri va creşte, iar pacientul nu va fi nevoit să plătească dacă alege să se trateze la privat. „De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la Bucureşti pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova”, explică Ministerul Sănătăţii. A doua modificare este pentru Programul Naţional de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Astfel, un bolnav de cancer va beneficia de servicii integrale în care sunt incluse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale, la un spital de stat sau unul privat, în funcţie de opţiunea acestora, susţine instituţia. 

Golirea de resurse a spitalelor de stat

Medicul Raed Arafat nu este de aceeaşi părere. Acesta susţine într-o postare pe Facebook că liberalizarea accesului spitalelor private la banii din programele naţionale de sănătate şi cele de pe acţiunile prioritare – serviciile de urgenţă va aduce treptat la golirea resurselor pentru spitalele de stat, atât resurse umane cât şi fananciare. „Dacă spitalele private decid să între în această afacere atractivă, ei vor încerca să recruteze medicii de la spitalele publice precum Floreasca, Universitar, Elias, Pantelimon... etc.  Reducerea numărul medicilor şi al asistenţilor cu experienţă în domeniul medicinei de urgenţă din spitalele publice va duce la un impact pe îngrijirea pacienţilor în sectorul public. Astfel, este posibil să nu mai poată Spitalulul Floreasca să asigure medicii de pe ambulanţele de terapie intensivă SMURD sau medicii care deservesc elicopterul SMURD. La fel, Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar, este posibil dacă pierd un număr de medici să nu mai poată asigura medicii şi asistenţii de pe ambulanţele SMURD pe care le deservesc”, spune Raed Arafat. 

Deschiderea finanţării publice din bugetul de stat este asemănătoare unui borcan de miere deschis lângă un urs Raed Arafat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Şeful DSU mai spune că este posibil că în UPU numărul personalului calificat să scadă ducând la disfuncţionalităţi grave. „Acest lucru se adaugă la pierderea unei părţi din finanţare către comercianţi (spitalele private - n.r.), care au nevoie de sume care includ şi profitul lor, că ei sunt comercianţi în final. Exemplul Bucureştiului poate să se repete şi în alte judeţe şi municipii unde există un sector privat interesat sau unde urmează să apară furnizori privaţi în domeniul urgenţei ştiind că ei pot accesa fondurile publice. Cu alte cuvinte, deschiderea finanţării publice din bugetul de stat este asemănătoare unui borcan de miere deschis lângă un urs, acesta nu va rezistă până nu-l consumă integral. La fel, comercianţii în domeniul urgenţei vor vrea cu trecerea timpului o parte mai mare din bugetul de stat alocat sectorului public. Un astfel de demers va duce la destabilizarea sectorului public, la împrăştierea resursei umane şi implicit la un impact negativ asupra pacienţilor”, a scris Raed Arafat.

Interzicerea coplăţii a enervat PALMED

Tot ieri, PALMED, care reprezintă interesele celor mai importanţi jucători pe piaţa clinicilor private – Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo etc. – a anunţat că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat. Spitalele şi clinicile private sunt nemulţumite de faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienţi şi că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătăţii şi de CNAS, susţine PALMED. „Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private. 

Cazarea într-un spital de stat, 1.900 de lei pe zi

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că în programele naţionale de sănătate vor intra doar clinicile private care au fost în prealabil verificate de autorităţile în domeniu. „Nu oricine va putea accesa aceste programe care vor fi decontate de CNAS. Va fi un standard de respectat, iar sumele vor fi aceleaşi şi în cazul clinicilor private şi în cel al celor de stat. Am înţeles că cei din PALMED sunt deranjaţi că li se interzice să perceapă coplată de la pacienţi, dar asta este treaba lor şi, probabil, se vor adapta”, precizează Vasile Barbu.

Reprezentantul pacienţilor mai atrage atenţia asupra faptului că tarifele percepute de spitalele de stat pentru serviciile hoteliere puse la dispoziţia pacienţilor sunt mult mai mari decât la privat, iar condiţiile sunt mult sub cele de la spitalele private. „Există clinici de stat în care pe devizul de la extrenare scrie negru pe alb că o zi de cazare în timpul internării a costat şi 1.700 sau chiar 1.900 de lei. Sigur, serviciile  hoteliere în cazul spitalelor sunt unele speciale care includ, în principiu, combaterea infecţiilor nozocomiale, sterilizări şi aşa mai departe, dar într-o clinică privată toate acestea costă 350 sau 400 de lei. Şi condiţiile sunt excelente. Sigur, pacienţii obişnuiţi nu cunosc aceste cifre, dar ele pleacă spre CNAS, iar în unele cazuri, la neasiguraţi, sunt chiar şi achitate de pacient, în principiu”, spune expertul care a precizat că spitalele de stat care închiriază rezerve „de lux” încasează în plus sumele respective de la pacient. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite