Obezitatea infantilă, un „coşmar exploziv” în ţările în curs de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani din ţările în curs de dezvoltare a atins cote alarmante. Aşa arată un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia rata obezităţii infantile s-a dublat din 1990.

Potrivit documentului, citat de Agerpres, fenomenul nu a fost considerat o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii chiar ca rezultat al unui comportament ales în familie.

„Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii”, arată specialiştii. Factorii biologici, un comportament nespecific unei alimentaţii echilibrate, reducerea activităţii fizice în unităţile şcolare şi nereglementarea vânzării de produse care îngraşă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global.

În Africa, numărul copiilor sub cinci ani supraponderali aproape că s-a dublat între 1990 şi 2014, trecând de la 5,4 milioane la 10,3 milioane. Rada creşterii în Asia este mai greu de calculat însă aproape jumătate (48%) dintre copiii consideraţi obezi în lume se află în ţările asiatice. Un sfert sunt din Africa.

Copiii din familiile sărace, expuşi la obezitate

Raportul subliniază că în ţările bogate copiii proveniţi din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a preţului mic al hranei fast-food, cu conţinut ridicat de zahăr. În schimb, în ţările sărace, copiii familiilor avute sunt expuşi mai mult riscului obezităţii, mai ales în ţările în care „din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos”, se arată în raport, citat de Agerpres.

Conform autorilor raportului, două procese biologice expun copiii riscului de obezitate după naştere. Primul, numit „decalaj”, rezultă dintr-o malnutriţie, chiar uşoară, în timpul sarcinii şi a vârstei celei mai fragede, care ar putea avea impact asupra funcţiilor genetice, rezultând un copil mult mai înclinat să ia în greutate mai târziu.

Al doilea proces, numit „al dezvoltării”, poate apărea când mama însărcinată este ea însăşi obeză sau suferă de diabet. Acest lucru „predispune copilul la un exces de grăsime, asociat cu tulburări de metabolism şi obezitate”, arată raportul.

Raport OMS - Obezitate infantilă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite