Nicolăescu: „Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, aleg să previn prima variantă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăierea fondurilor pentru stomatologie în 2013 a fost o măsură politică luată de Nicolăescu FOTO Adevărul
Tăierea fondurilor pentru stomatologie în 2013 a fost o măsură politică luată de Nicolăescu FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată la Pro TV, că a decis să taie fondurile alocate stomatologiei pentru a redirecţiona banii respectivi către programe de sănătate care sunt mai importante. De asemenea, ministrul a precizat că decizia a fost una politică, dar că cel mai probabil programul de stomatologie va fi reluat după rectificarea bugetară.

„Important e să existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie şi din pacate aici nu sunt suficienţi. Ştim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul că o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur că nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie să dau 1 leu la stomatologie şi 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Între a lăsa un om să moară că nu îi dau medicamentul de cancer şi a-i repara cuiva o carie, am optat, prin decizie politică, să îi dau celui care are nevoie să nu moară. Cel puţin în acest moment”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, la rectificarea bugetară va avea în vedere programul de stomatologie. „Dacă ai 3 lei, acei 3 lei trebuie să îi împarţi după ce e mai important. Nu suntem noi Dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, şi nu ne pretindem, dar uneori trebuie să iei şi decizii care te pun într-o lumină nefavorabilă. Trebuie să ne-o asumăm", a completat Nicolăescu.

Medicii stomatologi, nemulţumiţi de măsura luată de minister

Medicii dentişti au protestat faţă de măsura Ministerului Sănătăţii de a tăia fondurile alocate asistenţei medicale dentare. Mai precis, scoaterea stomatologiei din bugetul sănătăţii pe 2013 înseamnă că atât copiii, cât şi persoanele defavorizate nu vor beneficia de gratuitate la stomatolog începând din această lună.

 „E o situaţie unică, nu este corect şi nu e nici demn faţă de pacienţi şi faţă de medici. Asta vine peste umilinţa ultimilor ani când, invocându-se criza financiară, procentul alocat asistenţei dentare a scăzut constant. Măsura asta a pus capac”, a declarat profesorul Ecaterina Ionescu, preşedintele organizaţiei profesionale.

La începutul acestei săptămâni, medicii dentişti au fost notificaţi de casele de sănătate cu care se aflau în relaţie contractuală că nu vor primi bani pentru următoarea perioadă a anului 2013. Măsura i-a luat prin surprindere pe stomatologi, care susţin că repercusiunile vor fi simţite, în primul rând, de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite