Nicolăescu: 50 de milioane de euro vom elibera prin restructurarea caselor de sănătate şi a DSP-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de sănătate nu se vor desfiinţa, ci se vor reorganiza şi restructura FOTO: Adevărul
Casele de sănătate nu se vor desfiinţa, ci se vor reorganiza şi restructura FOTO: Adevărul

Prin restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de sănătate se vor economisi aproximativ 50 de milioane de euro. Cu aceşti bani, Programul Naţional de Cancer poate deveni exemplar, a declarat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, în cadrul conferinţei „Cum relansăm România“, organizată de Societatea Academică din România şi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.


Ministrul Sănătăţii recunoaşte că exprimarea „desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene“ a fost dură. Este vorba, de fapt, despre o reorganizare, care va duce la economii consistente pentru bugetul sănătăţii, spune el.

5% din personal ar putea intra în şomaj

Între 3 şi 5% din personalul din Direcţiile de Sănătate Publică şi din Casele Judeţene de Sănătate probabil că nu vor mai avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj, spune Nicolăescu.

Potrivit ministrului, restul angajaţilor din aceste unităţi se vor redistribui. „O Direcţie de Sănătate Publică are o serie de atribuţii. Direcţia respectivă rămâne la nivel de birou în judeţ, restul personalului pleacă la consiliul judeţean. O parte dintre atribuţii le trecem la autorităţile locale. O altă parte la nivel de regiune. Unii medici şi asistenţi au locuri de muncă nici nu vă imaginaţi cât de multe în spitale, la alţi operatori de servicii medicale. Au de lucru daca vor. Totuşi, 3-4-5% probabil că nu vor avea unde să lucreze şi vor intra în şomaj“, a explicat ministrul Sănătăţii. Acelaşi sistem se va aplica şi la Casele Judeţene. 

Proiectul de reorganizare a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică va fi publicat de mâine noapte, pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi va intra în dezbatere publică pentru cel puţin zece zile, a mai anunţat ministrul Nicolăescu. 

5 milioane de cetăţeni vor putea avea asigurări private de sănătate

O dată cu introducerea pachetului de servicii de bază, va fi introdus şi un pachet suplimentar de asigurări private. „ Încă nu am luat o decizie dacă pachetul de asigurări private va fi sau nu obligatoriu, dar din estimările noastre, aproximativ 5 milioane de cetăţeni vor putea accesa acest pachet“, a mai spus Nicolăescu la acelaşi eveniment.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite