Nicolae Bănicioiu: „Economiile făcute prin cardul de sănătate vor merge către cheltuielile de personal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii economisiţi în sistemul de sănătate prin utilizarea cardului de sănătate vor rămâne în sistem şi vor merge către cheltuielile de personal. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, estimând o economie de 100 de milioane de lei prin introducerea documentului electronic.

„Numai prima lună de implementare a cardului ne-a dus la o economie de 100 milioane lei, ceea ce este un prim pas bun înainte, zic eu, bani pe care, bănuiesc eu, orice guvern, de acum înainte, îi va redirecţiona către cheltuielile de personal. Din celelalte economii pe care le facem — medicamente, gestiune mai bună — vor rămâne pe partea de tratamente şi achiziţii de echipamente”, a declarat Nicolae Bănicioiu la Bistriţa. 

Şeful de la Sănătate a explicat că în acest interval pacienţii nu au fost privaţi de servicii medicale, mai ales acolo unde a existat bunăvoinţă. 

O evaluare exactă va fi făcută în această toamnă 

„Aţi înregistrat acces mai greu la servicii? Eu cred că, acolo unde a fost bunăvoinţă, accesul a fost la fel la servicii. (...) Bineînţeles că o schimbare de sistem nu este uşoară. Şi mie îmi este foarte greu să trec la un sistem informatizat de la hârtia scrisă. Dar iată că primul semn este această economie de 100 milioane şi eu cred că e un semn de însănătoşire. Interpretez doar că am făcut cu 100 milioane mai puţine cheltuieli, atât”, a mai spus Bănicioiu, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, la începutul acestei toamne, se va face o evaluare a sumelor economisite prin implementarea cardurilor naţionale de sănătate şi apoi se va lua o decizie legată de virarea acestor sume către cheltuielile de personal.

Cardul, obligatoriu din 1 august 

Oficialii din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) speră ca de la 1 august cardul să fie unicul instrument de validare al serviciilor de sănătate. 

„Asiguraţii trebui să înţeleagă că este important să nu dea cardul atunci când plătesc un serviciu pentru că riscă ca el să fie plătit de două ori. Odată de pacient din propriul buzunar şi încă o dată de casa de sănătate, prin decontare”, au explicat oficialii CNAS.

Pe aceeaşi temă: 

Cardul de sănătate va fi obligatoriu din 1 august. Ce economii s-au făcut la buget

Cardul de sănătate a adus economii de 90 de milioane de euro la bugetul Sănătăţii. Aşa susţin oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care spun că de la 1 august cardul ar putea fi singurul instrument în baza cărora asiguraţii vor beneficia de servicii medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite