Ministrul Sănătăţii va contacta Comisia de biocide după ce s-a sesizat din presă că pe piaţă sunt dezinfectanţi diluaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Sfatului: După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical şi doi dezinfectanţi aveau o cantitate de substanţă activă mai mică decât cea declarată pe etichetă FOTO Shutterstock
Turnul Sfatului: După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical şi doi dezinfectanţi aveau o cantitate de substanţă activă mai mică decât cea declarată pe etichetă FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, luni, că va contacta Comisia de biocide a ministerului după ce s-a seizat din presă că pe piaţă există dezinfectanţi care nu conţin alcool. Publicaţia Turnul Sfatului din Sibiu a realizat o investigaţie pe acest subiect, în urma căruia au descoperit dezinfectanţi şi cu 0% substanţă activă, după ce au au cumpărat aleatoriu opt mărci diferite de dezinfectanţi.

"Am aflat recent despre această problemă. Vom contacta atât Comisia de biocide a ministerului pentru a norma mai bine, dacă este cazul, controlul acestor biocide, dar cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică sau ale Direcţiilor de sănătate publică şi să întărim aceste instituţii de control pentru că sănătatea noastră este în pericol", a afirmat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit Agerpres.

Trei dintre opt substanţe biocide au conţinut substanţă activă diluată sau chiar zero 

Conform unei investigaţii făcute de publicaţia sibiană Turnul Sfatului , jurnaliştii au ales, absolut la întâmplare, opt biocide atât româneşti, cât şi străine, atât dezinfectanţi care se adresau populaţiei generale, cât şi produse ”de înaltă eficienţă”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. Apoi cu cele opt recipiente au mers la singurul laborator acreditat în ţara noastră pentru verificarea conformităţii produselor biocide: cel din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie, din Bucureşti. 

„După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical şi doi dezinfectanţi aveau o cantitate de substanţă activă mai mică decât cea declarată pe etichetă şi, implicit, în avizul de punere pe piaţă. Cea mai deplasată situaţie este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conţină o concentraţie de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM”, potrivit sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite