Ministrul Sănătăţii: „Dezinfectarea mâinilor în spitale nu se face aşa cum ar trebui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare
Majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare

Dezinfectarea mâinilor în spitale nu se face aşa cum ar trebui, iar consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut, arată ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu ocazia lansării campaniei „Mâini curate în spitale”, care are ca scop prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, arată că, deşi majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare, iar igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi, consumul de substanţe dezinfectate în unităţile spitaleceşti este scăzut.

„Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Campanie pentru spălarea corectă a mâinilor

Ministerul Sănătăţii a ansat vineri, 2 decembrie, campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Campania de comunicare cuprinde spoturi TV care vor fi difuzate la posturile de televiziune şi în online, flyere care vor fi împărţite în spitale şi lansarea pagini web mainicurateinspitale.ro.  

Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă. 

Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilot (ECDC),  în 2013, România avea probleme în privinţa a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor. 

Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi,  adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuatîn peste o mie de spitale din 30 de ţări europene. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite