Ministrul Muncii: Atacurile la adresa imigranţilor români au fost fundamentate politic şi electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigranţii se mută într-un alt stat membru pentru a munci, nu pentru a cere beneficii sociale, iar atacurile la adresa românilor au fost fundamentate politic şi electoral, nu social, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, luni, la conferinţa Eurosfat "Europa, încotro?".

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care a participat la dezbaterea cu tema "Mobilitatea forţei de muncă la nivel european: drepturile şi protecţia socială a lucrătorilor români" din cadrul conferinţei, a arătat că Guvernul va susţine ferm drepturile românilor care muncesc în afara ţării.

„Au existat momente, în anii trecuţi, când comunităţile româneşti au fost ţinta unor campanii, din partea presei şi a unor politicieni de prim rang, şi nu au existat reacţii ferme de la nivelul guvernului de la Bucureşti. Au fost astfel de atacuri în Italia, în Franţa. (...) Mă refer la argumente politice şi la răspunsuri politice pentru că, din păcate, problema este una politică. 

Atacurile la adresa românilor au fost fundamentate politic şi electoral, nu social. În Italia, Berlusconi avea nevoie de o campanie de imagine, ca să demonstreze ca guvernul munceşte, şi a ales ca ţintă comunitatea de români. În 2011, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Franţa: Sarkozy se pregătea de alegerile prezidenţiale şi şi-a scos miniştrii la atac împotriva românilor”, a declarat ministrul Muncii, potrivit Mediafax.

Rovana Plumb a amintit că rapoartele Comisiei Europene, dar şi cifrele guvernului britanic arată că imigranţii se mută într-un alt stat membru pentru a munci, şi nu pentru a cere beneficii sociale.

„Majoritatea cetăţenilor români care muncesc în străinătate sunt integraţi şi respectaţi. Atât cei angajaţi în agricultură, construcţii, servicii, cât şi cei cu studii superioare, care lucrează ca medici, profesori sau în IT. (...) Atacurile din ultimii ani au creat o imagine greşită a «lipsei de integrare» pentru că s-au citat cazuri izolate, infracţiuni, excepţii, când în realitate imigranţii sunt adaptaţi”, a mai spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite