Ministrul Mediului: Suprafaţa pădurilor virgine din România s-a dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat vineri o dublare a suprafaţei pădurilor virgine din România, astfel că 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine din România se află acum sub protecţie strictă, faţă de 28.000 de hectare când a preluat mandatul, iar autorităţile au pregătită licitaţia pentru studiile a 39.865 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe s-a aflat vineri într-o vizită de lucru în pădurea virgină Muntele Roşu din judeţul Prahova. Cu această ocazie, ministrul a anunţat dublarea suprafeţelor de păduri virgine din România. 

“De astăzi, 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine din România se află sub protecţie strictă. Când am preluat mandatul, Catalogul Pădurilor Virgine avea incluse circa 28 000 de hectare. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafeţe de atât şi astfel, mi-am asumat că o să dublez suprafeţele pădurilor virgine şi cvasivirgine puse sub protecţie, până la finalul mandatului meu. Astăzi vă anunţ că am reuşit mult mai devreme ceea ce mi-am propus şi cu o suprafaţă mult mai mare decât am estimat iniţial. Avem pregătită licitaţia pentru studiile a 39.865 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În prezent, cele mai multe păduri virgine şi cvasivirgine din România se află în judeţele Caraş-Severin (26%), Hunedoara (14,7%), Maramureş (9,6%), Braşov (8,3%), Prahova (7,8%).  

După realizarea tuturor studiilor şi includerea pădurilor în catalog, în aceste judeţe dar şi în celelalte, suprafeţele pădurilor virgine vor creşte cu aproape 6.000 de ha în Caraş-Severin, 9.400 ha în Gorj, 4.800 ha în Hunedoara, 4.200 ha în Braşov, 4.100 ha în Argeş şi cu 800 ha Prahova. 

“Vreau să mulţumesc silviculturii româneşti pentru că, spre deosebire de alte state, a reuşit să păstreze intacte zeci de mii de hectare de pădure. De asemenea, îi invit pe toţi experţii din ţară să participe la licitaţia pe care o demarăm: aşteptăm toate universităţile de prestigiu din ţară, institutele de cercetare, dar şi organizaţiile non-guvernamentale, inclusiv pe acelea care vorbesc despre pădurile virgine şi nu au reuşit încă să facă studii elaborate nici măcar pentru un hectar de pădure virgină sau cvasivirgină”, a încheiat ministrul Costel Alexe.

Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine a apărut în 2016 şi este instrumentul prin care aceste păduri virgine, identificate în teren, au fost puse sub protecţie strictă. Faţă de anul 2016, când doar 10 judeţe aveau identificate şi incluse în catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul judeţelor va ajunge la 19. Printre judeţele noi în care au fost găsite păduri virgine se numără: Harghita, Bistriţa, Alba, Arad.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite