Ministrul Finanţelor: „Vreau să liniştesc pe toată lumea. Nu se pune problema să nu plătim pensiile şi salariile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a dat asigurări, marţi seară, că pensiile şi salariile vor fi plătite şi că „nu se pune problema” neplăţii. El a spus că se vor găsi soluţii, chiar dacă guvernul nu mai poate adopta o rectificare bugetară.

„Întotdeauna se găsesc soluţii pentru a se plăti pensiile şi salariile. Nu se pune problema. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile”, a declarat Dan Vîlceanu marţi, la Digi24.

Ministrul Finanţelor a explicat că din moment ce o rectificare bugetară nu este posibilă, deoarece guvernul interimar nu poate adopta ordonanţe de urgenţă, se vor găsi alte soluţii pentru plata pensiilor şi salariilor. 

Întrebat dacă printre acestea se numără şi varianta de a lua bani de la ministere, Dan Vîlceanu a răspuns: “Am dat o circulară la toate ministerele, ne comunică care sunt sumele pe care le vor aduce în fondul de rezervă şi putem folosi şi această variantă. Vreau să liniştesc pe toată lumea că nu pune problema să nu plătim pensiile şi salariile”. 

Creşterea pensiilor 

Creşterea pensiilor şi alocaţiilor propusă de PSD ar avea un impact bugetar de 1,4% din PIB, ministrul Finanţelor spunând că discuţiile pe această temă vor continua, pentru că nu s-a ajuns încă la un acord.

„Oricum, în calculul bugetului pe anul viitor noi luaserăm în considerare ceea ce legea prevede deja: la alocaţii, acea creştere la 243 (de lei - n.r.) şi 486 (de lei - n.r.) şi, în cazul pensiilor, creşterea dată de inflaţie şi de jumătate din creşterea salariului mediu brut. Creşterile de care vorbim acum sunt mai mari decât presupune legea şi vom găsi o variantă astfel încât ele - dacă vom ajunge la o înţelegere - să crească şi mai mult. Vor creşte, dar într-o marjă în care să putem plăti”, a mai spus Dan Vîlceanu.

El a afirmat că PNL nu este de acord cu mărirea taxelor şi trebuie găsite „variante echilibrate”.

Dan Vîlceanu: „Şi un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi cruntă realitate”

Întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care PSD va numi ministrul Finanţelor în viitorul Guvernul, Vîlceanu a răspuns: 

“Atunci când eşti în opoziţie sau atunci când nu ai un titular al Ministerului Finanţelor la tine în partid, toate lucrurile par posibile. În momentul în care ajungi acolo şi trebuie să lucrezi cu cifre şi trebuie să fii lucid şi să lucrezi chirurgical, să tai foarte exact, lucrurile se schimbă şi o să vedeţi că şi un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi cruntă realitate în care ştii că ai o ţintă de deficit şi că nu poţi să creşti cât ţi-ai dori tu aceste venituri ale populaţiei.”.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că a discutat cu liderii social-democraţi, duminică, o creştere a pensiilor cu 7 la sută, însă trebuie calculat şi impactul bugetar. În ceea ce priveşte alocaţiile copiilor, vor creşte şi acestea de la 1 ianuarie 2022.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite