Ministerul Sănătăţii, precizări despre riscul apariţiei holerei în Romania: Tulpina găsită în apele Nistrului nu produce boala la om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că în România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră de 30 de ani şi că tulpina găsită în apele Nistrului nu este periculoasă, deoarece nu produce boala la om.

Anunţul ministerului vine în contextul în care în presă au apărut ştiri despre „izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru”.

De asemenea, ministerul precizează „Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezenţa vibrionului holeric.”

„Holera este o infecţie care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecţie în ţările unde există o circulaţie a acestei bacterii.” mai precizează instituţia în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii subliniază că în ţară nu au mai apărut cazuri de 30 de ani şi că, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite