Mii de locuri de muncă scoase la bătaie de agenţii economici. Cele mai multe, destinate persoanelor cu studii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au la dispoziţie peste 14.000 de locuri de muncă vacante, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile în judeţul Cluj şi vizează persoanele cu studii mediii.

Concret, în Cluj, şomerii pot obţine unul din cele 2.170 de locuri de muncă, în Bucureşti au la dispoziţie nu mai puţin de 1099 de oferte venite de la agenţii economici, în timp ce în Prahova sunt înregistrate 1.087 de locuri de muncă. 

La polul opus, cea mai slabă ofertă se înregistrează în Mehedinţi şi Bacău, unde doritorii au la dispoziţie 42, respectiv 2 locuri de muncă. 

„La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 1.100 locuri de muncă, după cum urmează: 66 inginer mecanic, 54 programator, 32 inspector de specialitate în administraţia publică, 28 inginer de sistem software, 27 inginer producţie, 24 analist resurse umane, 24 inginer automatist, 20 agent de vânzări, 19 proiectant inginer mecanic, 16 funcţionar economic”, se arată într-un comunicat de presă. 

În schimb, cele mai multe locuri de muncă îi vizează pe cei cu studii medii, dar şi muncitorii calificaţi, mai arată ANOFM, pentru aceştia oferta fiind una consistentă.

Bursa generală a locurilor de muncă, pe 28 martie 

Şanse de angajare aduce şi Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment care se va desfăşura pe 28 martie 2014 la Palatul Naţional al Copiilor. 

Până în prezent şi-au anunţat participarea la eveniment aproape 100 de agenţi economici, care pun la bătaie peste 3.400 de locuri de muncă. Mai exact, structura ofertei locurilor de muncă, în funcţie de nivelul studiilor este următoarea: 211 locuri de muncă - studii superioare, 876 locuri de muncă - studii medii, muncitori calificaţi - 1793, 529 de locuri de muncă - muncitori necalificaţi. 


Nivel record al şomajului în Europa

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Pe aceeaşi temă:

5.000 de elevi care au picat Bac-ul, şcoliţi şi angajaţi prin două proiecte europene de aproape 40 de milioane de lei

Ministerul Muncii a lansat miercuri două proiecte-pilot, implementate în perioada 23 decembrie-30 iunie 2015, cu un buget total de aproape 40 de milioane de lei, care vizează 5.052 de tineri între 15 şi 24 de ani, din mai multe zone ale ţării, care nu au luat Bacalaureatul şi sunt şomeri. La final, o parte vor fi integraţi în şcoală sau în programe de formare ori de reconversie profesională, iar cel puţin 10% trebuie să fie angajaţi.

STUDIU Cum absoarbe piaţa muncii „generaţia pierdută“: facultăţile care te ajută să-ţi găseşti un job după absolvire

Un student din cinci nu-şi găseşte un job după licenţă. Un studiu realizat în premieră la UBB Cluj-Napoca arată care sunt specializările de unde studenţii s-au angajat imediat după absolvire.

ANALIZĂ Cauzele unei „generaţii pierdute“: de ce ajung absolvenţii şomeri

Tinerii între 15 şi 29 de ani care nu au un loc de muncă şi nici nu studiază reprezintă o adevărată problemă, atât pentru societate, cât şi pentru buna lor dezvoltare, arată o analiză a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD). Experţii au găsit o serie de factori care favorizează fenomenul şomajului în rândul tinerilor, o problemă identificată la nivel global sub numele de „generaţia pierdută“.

ANOFM: Peste 43.000 de absolvenţi, majoritatea de liceu, s-au înscris ca şomeri în iunie şi iulie

Peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat în ultimele două luni ca şomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenţi de învăţământ liceal sau post-liceal, informează ANOFM. Asta în condiţiile în care şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, iar autorităţile au luat decizia de a majora cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din buget. Mai precis, în momentul acesta sunt mai mulţi şomeri decât s-a estimat la începutul anului.

Tinerii şomeri şi politicile ratate

Şomajul în rândul tinerilor este o problemă acută cu care se confruntă nu doar România, ci toate ţările membre ale Uniunii Europene, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite