Metoda prin care tot mai mulți români încearcă să își salveze căsniciile. Ce spun specialiștii despre șansele de reușită

0
Publicat:

În ultimii ani, susțin specialiștii, foarte mulți români întâmpină probleme în căsniciile pe care le au și ajung, inevitabil, la divorț. Astfel, mulți dintre ei apelează la ajutor pentru a evita o astfel de situație.

Terapie de cuplu SURSĂ FOTO Shutterstock
Terapie de cuplu SURSĂ FOTO Shutterstock

Conform psihologilor, foarte multe cupluri au început să accepte că au nevoie de îndrumare pentru a reuși să repare ce s-a stricat în timp.

Metoda prin care tot mai mulți români încearcă să își salveze căsniciile

Terapia de cuplu a devenit, în ultimii ani, o obișnuință pentru foarte mulți români. Conform psihologilor, tot mai multe persoane ajung să apeleze la această metodă pentru a reuși să-și salveze relațiile sau căsniciile. 

Totodată, mai spun specialiștii, numărul divorțurilor este în creștere, oferind și o explicație pentru acest aspect îngrijorător.

Terapia de cuplu este un lucru extrem de benefic și poate fi urmată de orice pereche, chiar dacă nu întâmpină probleme în viața de zi cu zi. De cele mai multe ori, cei care apelează la astfel de ședințe sunt cei care au ajuns la un singur pas de divorț și caută, pe ultima sută de metri, să-și salveze relația. Nu este de mirare că a crescut numărul celor care apelează la terapia de cuplu, pentru că a crescut și numărul divorțurilor la nivel național”, a declarat Andreea Coman, psiholog clinician.

De ce se ajunge la divorț?

Psihologii au explicat de ce tot mai multe persoane aleg să divorțeze și au dezvăluit că, de cele mai multe ori, este vorba despre cupluri tinere. 

Tinerii sunt cei care aleg să renunțe mult mai repede la căsnicie. Am avut ședințe cu persoane care au divorțat la opt luni după nuntă și care au apelat la terapia de cuplu după divorț și acum formează o familie fericită. Motivele pentru care românii divorțează sunt numeroase. Mulți dintre tineri se căsătoresc fără să se cunoască prea bine, după relații scurte. O căsnicie presupune foarte multe lucruri și astfel ajung să își cunoască mult mai bine partenerul, observând și aspectele mai puțin plăcute. Totodată, vorbim despre stresul zilnic, despre presiunea pe care o persoană o simte în fiecare zi. Această presiune poate conduce la neînțelegeri într-un cuplu”, explică psihologul.

Coman exemplifică prin faptul că foarte multe cupluri se separă deoarece unul dintre soți nu își dorește un copil.

„Deși căsătoria presupune acest pas, nu este greu de înțeles că există persoane care nu își doresc un copil. Vorbim despre acele persoane, foarte stresate, care nu consideră că ar putea face față unei astfel de provocări”, a adăugat psihologul ieșean.

Cât de benefică este terapia de cuplu?

Chiar dacă românii nu sunt încă obișnuiți să apeleze la ajutorul psihologilor și nu văd acest lucru ca pe o necesitate, specialiștii susțin că, în ultimii anim se observă multe schimbări în comportamentul oamenilor. 

Oamenii au început să fie mai deschiși la acest subiect, acceptă că o persoană care merge la psiholog nu este nebună. Terapia de cuplu este extrem de benefică. Chiar dacă, așa cum îi spune numele, este pentru două persoane, cu ajutorul ei, partenerii ajung să se cunoască și individual. Ambele persoane care formează un cuplu vin, de fiecare dată, cu un bagaj emoțional, cu traume din copilărie, din tinerețe, cu neajunsuri din relațiile trecute, pe care nu le-au discutat sau dezvăluit vreodată. Este important ca cele două persoane, care vor să își salveze relația, să își descopere și aceste aspecte mai puțin plăcute, să le înțeleagă și să le accepte”, a încheiat psihologul Andreea Coman.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite