METEO Prognoza pe două săptămâni. Temperaturi de peste 32 de grade însoţite de ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii anunţă că în următoarele două săptămâni vom avea parte de temperaturi ridicate FOTO Mediafax
Specialiştii anunţă că în următoarele două săptămâni vom avea parte de temperaturi ridicate FOTO Mediafax

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza pentru următoarele două săptămâni (4 – 17 august) potrivit căreia vom avea parte de zile călduroase, cu temperaturi de până la 33 de grade Celsius. Cu toate acestea, specialiştii anunţă că vom avea parte şi de ploi torenţiale.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Primele zile ale intervalului prognozat vor fi călduroase, cu maxime de 32 de grade, însă acestea vor scădea, astfel că pe 7 august media maximelor va fi de 26-27 de grade. Intervalul 10 - 14 august va fi caracterizat de medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 29 şi 32 de grade. 

Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa, în medie, între 16 şi 18 grade Celsius. O scădere uşoară a temperaturilor maxime şi minime este posibilă după data 15 august.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5-8 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse, posibil însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată pe 12 şi 14 august.

CRIŞANA

După ce luni am avut parte de caniculă, vremea se va răcori treptat. Temperatura va creşte după 9 august, spre valori medii ale maximelor în jur de 31 de grade, urmând ca după 14 august să scadă din nou, spre 28 de grade. Media regională a valorilor minime va oscila între 15 şi 17 grade.

Ploi, posibil însemnate cantitativ, se vor înregistra în intervalul 5-8 august. În restul intervalului probabilitatea pentru averse va fi în general redusă, exceptând zilele de 12 şi 14 august.

TRANSILVANIA

Temperaturile vor marca o uşoară scădere, ajungând la valori medii de 27 de grade în data de 8 august. După această dată, temperaturile vor creşte din nou, astfel că pe 12 august vremea va deveni călduroasă, cu medii ale maximelor în jur de 30 de grade. 

În ultima parte a intervalului, tendinţa va fi de răcorire uşoară. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, o uşoară scădere a acestora remarcându-se spre finalul intervalului.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în intervalului 6 - 9 august, când vor fi ploi, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. În restul intervalului, aversele se vor semnala pe arii mai restrânse, în special în timpul după-amiezelor.

MARAMUREŞ

Şi în această regiune temperaturile vor marca o uşoară scădere în prima parte a intervalului prognozate cu maxime în jurul a 26 de grade. Temperaturile din timpul zilei vor creşte după 9 august, până spre valori medii ale maximelor de 30 de grade, dar spre sfârşitul intervalului este probabilă o nouă scădere a acestora. 

Temperaturile minime vor fi relativ constante, în jurul valorilor de 15-16 grade, o uşoară scădere fiind posibilă spre sfârşitul intervalului.

Averse, izolat importante cantitativ, se vor semnala mai ales în intervalul 6 - 9 august, dar şi pe 12 şi 14 august.

MOLDOVA

Temperaturile vor marca o uşoară scădere, vremea continuând însă să fie călduroasă până în jurul datei de 14 august, cu valori medii ale maximelor între 30 şi 32 de grade. Spre finalul intervalului, atât maximele, cât şi minimele termice vor înregistra o scădere de aproximativ două grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în zilele de 8 şi 12 august, în timp ce, în restul intervalului, acestea vor fi posibile pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.

DOBROGEA

Pe toată durata celor două săptămâni, regimul termic se va situa peste cel mediu specific perioadei. Temperatura va avea valori maxime, în medie, peste 30 de grade. Minimele se vor menţine ridicate, peste 20 de grade, exceptând ultimele două zile, când vor fi uşor mai coborâte.

Probabilitatea pentru ploi se va menţine în general redusă. Averse, pe arii restrânse, sunt posibile mai ales în zilele de 5 şi 8 august.

MUNTENIA

Vremea se va menţine călduroasă pe tot parcursul perioadei de prognoză, mai ales în zonele de câmpie, iar în primele două zile, local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor oscila, în medie, între 30 şi 34 de grade, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze pe 5 august, dar şi în jurul datei de 12 august. 

Minimele termice se vor menţine relativ constante la valori medii de 17-18 grade, posibil uşor mai scăzute spre finalul intervalului.

Local vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, pe 6 şi 7 august, posibil şi pe 12 august, iar în restul intervalului doar trecător va ploua, în special în dealurile subcarpatice.

OLTENIA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a valorilor diurne de 32-33 de grade. În perioada 6 – 8 august, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, vremea se va răcori, astfel că media maximelor va coborî până spre 27 de grade. 

Temperatura va creşte din nou după 9 august, ajungând la valori medii de 30-31 de grade, iar în ultimele zile ale intervalului este posibilă o scădere uşoară. Temperaturile nocturne vor avea valori medii de 16-18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 6 – 8 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată în ziua pe 12 august

LA MUNTE

Temperaturile maxime vor scădea de la valori medii de 24 de grade până la 19 grade în zilele de 7 şi 8 august. După 9 august vremea se va încălzi din nou, astfel că se vor atinge maxime în jur de 22 de grade, dar spre finalul intervalului este posibilă o scădere uşoară a acestora. 

Valorile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, respectiv 14 grade în intervalele calde şi 10-11 grade în cele mai reci.

Vor fi averse, ce pot avea şi caracter torenţial în intervalul 6 – 8 august, când pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi importante. În restul intervalului, ploile se vor semnala local, în special în timpul după-amiezelor.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite