Mentori români de la NASA și CERN pentru ”micii savanți” de la Cool School

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Micii savanţi" români care s-au remarcat pentru ideile şi proiectele lor în platforma Tech School, gândită ca un laborator virtual care să-i inspire pe tinerii inventatori, au fost premiaţi, joi, de UPC România, în cadrul evenimentului Cool School. Mentorii lor sunt Aurora Simionescu, cercetător la NASA şi Adrian Buzatu, cercetător român la CERN.

Cei 20 de tineri care au câştigat competiţia Tech School, organizată de UPC România, în vară, în baza propriilor invenţii şi proiecte, elevi de liceu în clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, au participat joi la Cool School, o "şcoală interactivă", în care au descoperit robotica, programarea sau astronomia altfel, prin ochii cercetătorilor şi ai profesorilor români de elită.

80% dintre tineri consideră că sistemul de învăţământ este preponderent teoretic, cu puţine înclinaţii practice. Această perspectivă îi determină pe 71% dintre ei să se implice în activităţi extraşcolare care să le dezvolte aptitudini aplicate, susţin reprezentanţii UPC România.

Elevii au primit idei şi sfaturi de la Aurora Simionescu, cercetător în astrofizică la NASA, dar şi de la Adrian Buzatu, un alt cercetător român, de la CERN, care şi-au asumat rolul de a le fi mentori.

Fiind interesaţi de domenii precum robotica, aproape jumătate dintre ei spun că vor să urmeze o facutate în străinătate - în Statele Unite sau în Danemarca.

Ceilalţi preferă să rămână în ţară să-şi facă studiile la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

"Vreau să plec în Danemarca la studii, fiindcă sunt gratuite şi se axează foarte mult pe partea practică, exact ceea ce îmi place mie", îşi explică alegerea Sorin Onciuc.

România, o ţară în care se pot remarca

„Eu sunt de părere că şi în România la Politehnică se învaţă foarte mult şi dacă aprofundezi ce înveţi acolo, excelezi", spune un alt elev, care vrea să rămână la studii în ţară.

Raluca Văcaru, care a luat premiul I pe echipe la Festivalul Internaţional de Matematică şi Informatică, la Programare, consideră că, pentru ceea ce îşi doreşte ea să urmeze, trebuie să studieze în străinătate. „Anumite domenii nu ai cum să le studiezi în România, spre exemplu, eu vreau să fac cercetare în zona inteligenţei artificiale", spune ea.

Deşi vor să se înscrie la universităţi din Statele Unite sau Danemarca, tinerii sunt hotărâţi să se întoarcă înapoi în ţară pentru a schimba mentalitatea oamenilor.

„După părerea mea e mai bine să pleci undeva, să studiezi într-un mediu poate mai inteligent, dar să vii înapoi şi să aplici ceea ce ai învăţat, să faci ceva aici, unde ar fi nevoie, într-un domeniu ca tehnologia", spune Bocz Unor Chris, care vrea să studieze mecatronica aplicată, disciplină tehnică aflată la interferenţa dintre electronică, mecanică şi informatică.

Tech School, un proiect lansat de UPC România în iunie 2012, este dedicat copiilor pasionaţi de tehnologie, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Scopul proiectului este de a demonstra utilitatea tehnologiei şi de a dezvolta pasiunea copiilor şi tinerilor pentru ştiinţele exacte.

În urma unui concurs de proiecte şi invenţii, 20 dintre tinerii înscrişi au fost selectaţi pentru a intra în Cool School, un eveniment în care ei au intrat în contact cu profesori şi cercetători români pentru a putea afla cum să-şi pună în practică ideile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite