Medicul Virgil Musta, despre cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare şi cum sunt influenţaţi de contactul cu o persoană infectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musta spune că oricât de puţini anticorpi ar fi, tot oferă protecţie Foto: Arhivă
Musta spune că oricât de puţini anticorpi ar fi, tot oferă protecţie Foto: Arhivă

Medicul Virgil Musta a comparat titrul de anticorpi de la 250 de colegi care s-au vaccinat în prima etapă, după ce au trecut două şi patru luni de la schema completă de vaccinare şi a observat că „la 60%, imunitatea a scăzut până la 50% ”. Totodată, potrivit lui, creşterea titrului de anticorpi la persoanele vaccinate poate fi determinată şi de stimularea imunităţii după intrarea în contact cu persoane infectate cu COVID-19.

„La 60%, imunitatea a scăzut până la 50%, şi dintre acestea, aproape jumătate au chiar sub 50% scădere a nivelului de anticorpi. Am mai constatat că 3 persoane, de fapt 4 persoane, au avut o creştere a nivelului de anticorpi faţă de precedenta determinare”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, potrivit Mediafax.

La ceilalţi, titrul (n.r. Cantitate de substanţă activă, exprimată în grame, care se află dizolvată într-un mililitru de soluţie) de anticorpi a rămas aproape la fel. Dar, indiferent de situaţie, nu e nicio problemă. Musta spune că oricât de puţini ar fi, tot oferă protecţie. 

Cât despre creşterea titrului, medicul explică faptul că „au intrat în contact cu virusul, având în familie persoane infectate. Practic nu faci boala, ci această cantitate de virus îţi stimulează celulele de memorie şi e ca un fel de stimulare a imunităţii şi creştere a numărului de anticorpi, ca să devii mai protejat”, precizează Virgil Musta.

Totodată, pentru ceilalţi, va fi necesară şi a treia doză, dar cum nu există o standardizare a titrului de anticorpi, se va face o prioritizare. 

„Sunt două acţiuni importante: pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite