Medicii avertizează cu privire la oul rău şi mielul toxic, cele două pericole din farfurie, de Paște
0De Paște, de pe masa românilor nu lipsesc ouăle și mielul, însă medicii avertizează că trebuie să fim atenți cu privire la două mari pericole, care ne pot afecta sănătatea.

Într-o postare pe pagina sa de Faceebook, medicul ATI Tudor Ciuhodaru susține că vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu.
„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc”, avertizează dr. Ciuhodaru.
Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. „Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare”, explică medicul.
Când carnea de miel este toxică
Carnea de miel are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii, susține dr. Ciuhodaru.
„Vorbim de 200 -300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, conţin fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar, totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural”, susține medicul.
Potrivit specialistului, probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.
„Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar ,<toxică> mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai. Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen, iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie”, susține dr. Ciuhodaru.
Foarte important, proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun „verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare”.
„Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade”, concluzioneză medicul ATI.