Medic, despre lupta împotriva noului coronavirus: Acesta nu este un exerciţiu. Este scenariul real! Sprijiniţi sistemul medical!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Medicul Gabriel Diaconu face apel la populaţie să sprijine sistemul medical din România, în contextul răspânirii infecţiei cu noul coronavirus, şi subliniază că respectarea regulilor de igienă şi furnizarea de informaţii corecte autorităţilor poate ajuta la limitarea efectelor.

Diaconu spune că la rata de răspândire a virussului, dacă autorităţile nu ar interveni, iar populaţia nu ar coopera, s-ar ajunge la circa 775.000 de cazuri în România, iar sistemul medical, chiar daca ar fi suplimentat cu dotările armatei, nu ar face faţă numărului mare de pacienţi.

„Acesta este preţul prostiei noastre, a tuturor, dacă încă mai râdem de coronavirus.

Avem deocamdată 13 persoane diagnosticate cu Covid-19. Să facem câteva calcule, având în vedere că până la Paşte mai sunt 5 săptămâni.

Infecţiozitatea acestui virus este la 2.5. Asta înseamnă că fiecare persoană dă boala mai departe la (între) două şi trei persoane. Nu există imunitate naturală, virusul este nou, nu ştim dacă vreunul distruge virusul înainte să devină contagios. Premisa e că dacă îl iei, îl dai mai departe. Cine primeşte, poate face forme foarte uşoare/ asimptomatice, sau poate dezvolta temperatură, tuse etc.

Din 13 persoane infectate, în 5 săptămâni, dacă oamenii nu colaborează şi/ sau autorităţile nu îşi fac treaba, la o perioadă medie de incubaţie de 7 zile, matematic avem:

Săptămâna #1: 13 x 2.5 = 32.5

Săptămâna #2 32.5 x 2.5 = 81.25

Săptămâna #3 81.25 x 2.5 = 203.13

Săptămâna #4 203.13 x 2.5 = 507.8

Săptămâna #5 507.8 x 2.5 = 1269.5

Asta este, deocamdată, performanţa autorităţilor române. Au prevenit evoluţia, în perioada următoare, a 1300 de cazuri. Ceea ce nu e deloc puţin. Dar preţul este că peste 12 mii de oameni sunt în izolare, şi în fiecare zi se fac anchete epidemiologice.

Ce ar fi dacă autorităţile nu şi-ar face treaba, populaţia nu ar coopera, lumea ar continua să facă băşcălie?

În puţin peste o lună, din 13 persoane infectate ajungi să ai 1300 de persoane infectate.

Dintre acestea, ce ştim deocamdată este că un procent de 10 – 15% vor dezvolta forme de boală care necesită ajutor medical, deci undeva între 130 – 200 de cazuri, şi că mortalitatea estimată este undeva la 4%, adică 50 de persoane.

România are disponibile, pe partea de terapie intensivă (TI), 95 de paturi, deocamdată.

Deci până la Paşte, din 13 cazuri, folosind calcule matematice simple (şi inexacte, pentru că unii oameni sunt super-infectanţi, iar alţii nu dau boala mai departe), o să ajungem să ocupăm 50% din capacitatea ţării pe terapie intensivă. Atenţie că sistemul medical nu se goleşte, în continuare au loc accidente rutiere, infarcturi miocardice, enterocolite, apendicite, picioare rupte etc.

Toate informaţiile arată că SARS-Cov2 nu se comportă previzibil la încălzirea climei.

România a avut declarat primul caz de Covid-19 pe 26 februarie. O serie pe 12 săptămâni (adică până la sfârşitul lunii aprilie) arată că, fără intervenţia autorităţilor, şi cooperarea populaţiei, la sfârşitul lunii aprilie am putea avea 775 de mii de persoane care să fi contactat boala. Este o cifră greu de crezut. Dar între 13, şi 775 de mii, stă doar un sistem medical, nişte proceduri, şi o societate inegal informată, inegal educată, şi inegal convinsă.

La 775 de mii de persoane care să fi contactat boala, România nu are resursă de terapie intensivă, fie ea şi supleată militar. Mortalitatea indică o cifră de 31 de mii de oameni.

Acesta nu este un exerciţiu. Este scenariul real. Acesta nu este Colectiv. Colectiv, prin comparaţie, a fost un incident emoţional unic, dar incomparabil mai puţin morbid.

Sprijiniţi sistemul medical. Fiţi fiecare în parte responsabil. Păstraţi regulile de igienă. Şi chiar dacă nu aveţi simptome, dacă aţi fost în contact cu oricare persoană suspectă de coronaviroză, indiferent dacă a fost sau nu testată pozitiv, informaţi autoritatea sanitară şi rămâneţi acasă pentru minim 10 – 14 zile.

O spun din nou. Sprijiniţi sistemul medical.“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite